Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Locatie

Auditorium, Van DoorenVeste
Zernikeplein 11
Groningen
Nederland

Tickets
Vrij toegankelijk voor iedereen.

Als je het ons vraagt

Kinderen aan het woord over hun rechten
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer

Bijna dagelijks schrijven kranten over kinderrechten. Thuiszittende kinderen voor wie geen passende onderwijsplek is, gemeenten die geen budget meer hebben voor de jeugdhulp, de toename van kinderen in armoede. Maar vaak blijft onbelicht wat kinderen eigenlijk zelf ervaren en belangrijk vinden. Om die reden begon Margrite Kalverboer haar ambtstermijn als Kinderombudsvrouw met een kinderrechtentour door Nederland. Samen met haar team sprak zij met honderden kinderen. Daarnaast vulden ruim 2000 kinderen en jongeren een enquête in over de kwaliteit van hun leefomgeving. Dat leverde verrassende resultaten op. De Kinderombudsvrouw geeft tijdens de Hanze Jeugdlezing inzicht in de kinderrechtensituatie in Nederland en laat zien hoe kinderen hier zelf over denken. Wat moet er volgens kinderen in Nederland verbeteren en wat moeten en kunnen professionals uit het jeugdwerk hiermee?

Margrite Kalverboer is Kinderombudsvrouw en komt op voor de rechten van kinderen in Nederland. Daarnaast is zij hoogleraar Kind, (ortho)pedagogiek en kinder- en vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze studeerde rechten en orthopeda­gogiek aan de RUG. Daarnaast ging ze naar Academie Minerva in Groningen. In 1996 promoveerde ze op een onderzoek naar de wijze van rapporteren over opvoedings- en verzorgingsproblematiek bij de Raad voor de Kinderbescherming Directie Noord. Margrite Kalverboer was als gedragswetenschapper en hoofd Zorg werkzaam in de justitiële jeugdinrichting Het Poortje te Groningen.

Deze Hanze Jeugdlezing is georganiseerd i.s.m. het Lectoraat Integraal Jeugdbeleid van de Hanzehogeschool Groningen

Ook in deze serie

Zie ook

Aletta Jacobs Lezing 2011
Janine Janssen. Coreferent: Wim Huisman
Vrouwen en eergerelateerd geweld
Nederlands

Eergerelateerd geweld – geweld om de familie-eer te beschermen – klinkt voor de meeste mensen wellicht als een exotisch verschijnsel, maar het komt ook in Nederland voor.

Placeholder
Herman Vuijsje, Beatrijs Ritsema, Meindert Fennema, Marcia Luyten
Over de paradoxale erfenis van een decennium
Nederlands

Volgens de een legden de roerige jaren zestig van de twintigste eeuw de kiem voor de emancipatie van de vrouw, abortus, seksuele bevrijding, vergrote zeggenschap en mondige indi