Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Amateur of wetenschapper?

Jelle Reumer - Geannuleerd

Trek jij er weleens op uit met een verrekijker, of met een metaaldetector? Of tuur je vanaf de zolderkamer naar de sterrenhemel? Je bent niet de enige! Zogeheten burgerwetenschap is van alle tijden, dat wil zeggen: het systematisch onderzoeken van de wereld om je heen zonder dat je dat je daarvoor bent opgeleid.

Niet ieder wetenschapsgebied leent zich ervoor, maar in sommige vakgebieden is de bijdrage van burgerwetenschappers (citizen scientists, amateurwetenschappers) niet te verwaarlozen. Vooral in de biologie en de paleontologie wordt veel – en in toenemende mate – gebruik gemaakt van data en objecten die worden aangeleverd door amateurs, een woord dat afkomstig is van het Latijnse amare, liefhebben. Toch is er niks nieuws onder de zon: ook Newton en Darwin waren amateurs. Liefhebbers in de ware zin des woords. Bioloog en paleontoloog Jelle Reumer legt uit hoe de samenwerking met burgerwetenschappers er in de praktijk aan toe gaat en breekt een lans voor de amateur.

Jelle Reumer is bioloog en emeritus hoogleraar paleontologie. Eerder was hij directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij is actief als publicist (o.a. voor Trouw, Vroege Vogels en de Nederlandse Boekengids) en werkt aan een boek over de geschiedenis van de paleontologie.

Deze lezing is helaas komen te vervallen.

Bij het bezoeken van onze evenementen is een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) verplicht. Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl. Het coronatoegangsbewijs kun je laten zien met de CoronaCheck-app of op papier.

Zie ook

Steve Keen, co-speaker Harry Garretsen
English

To understand where the economic crisis came from, why it hasn't gone away, and what might work to end it, you have to understand the dynamics of private debt.