Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Anda Kerkhoven, een student in het Gronings verzet

Stefan van der Poel interviewt René en Jesper Westra

In het herdenkingsraam in de Aula van de Rijksuniversiteit Groningen zijn slechts twee vrouwen afgebeeld: Aletta Jacobs en Anda Kerkhoven. Iedereen weet dat Aletta Jacobs de eerste vrouwelijke student in Groningen was, maar wie was Anda Kerkhoven en waarom is zij hier afgebeeld?

René en Jesper Westra schreven samen het boek Anda Kerkhoven, een student in het Gronings verzet (2024) over deze Groningse studente. Ze beschrijven waarom zij in 1938 vanuit Nederlands-Indië naar Groningen kwam om hier geneeskunde te studeren. Dat zij als vegetariër en pacifist een opvallende verschijning was in de Groningse studentenwereld, en hoe zij tijdens de oorlog betrokken raakte bij het verzet. Vanwege dit verzetswerk werd zij aan het einde van de oorlog gearresteerd en gefusilleerd. 

Historicus Stefan van der Poel interviewt de auteurs, vader en zoon, over hun bevindingen. Wie was Anda Kerkhoven? Welke rol speelde zij bij het Gronings verzet? Kunnen we haar vanwege die rol een held noemen? En was zij de enige vrouwelijke student in het verzet?

Na afloop is het boek Anda Kerkhoven, een student in het Gronings verzet (2024) verkrijgbaar in de stand Uitgeverij Passage.

Kun je er niet bij zijn in de zaal? Volg dan hieronder de livestream!

Ook in deze serie

Rob Siebelink, Bridget Spoor e.a.
Hoe onafhankelijk is het universiteitsblad?
Nederlands
Bij de Ukrant werken journalisten die onafhankelijk over de universiteit schrijven, maar ze worden ook door de instelling betaalt. Kan dat eigenlijk wel?

Zie ook

DOTliveplanetarium show
Arjen Dijkstra
English

At the end of the 18th century, amateur astronomer Eise Eisinga built the largest planetarium the world had ever seen.

Sven Gins
Terug naar de Middeleeuwen?
Nederlands

Kunnen we dieren verantwoordelijk houden en straffen voor hun daden? Deze vraag speelt de laatste jaren geregeld in rechtbanken en het publieke debat.