Livestream (vanuit Forum Groningen)
Nederland
Foute Groningers?
Op 16 april vieren we dat de stad Groningen 76 jaar geleden is bevrijd door de Canadezen. In de jaren na de bevrijding was er veel aandacht voor verzetsdaden van Nederlanders tijdens de oorlog. Het beeld van grootschalig verzet onder de bevolking is in de loop van de herdenkingsjaren echter bijgesteld en genuanceerd. Steeds vaker was er aandacht voor collaboratie, voor onverschilligheid en voor het wegkijken van Nederlanders tijdens bijvoorbeeld de Jodenvervolging. Wat zijn de verhalen van Groningen? Hebben we 76 jaar later wél een reëel beeld van de houding die Groningers hadden tijdens de bezetting? En kunnen we met de kennis van nu überhaupt onze (groot)ouders indelen in goed, fout of grijs?
Op de vooravond van de Groningse bevrijdingsdag spreekt Lemke Kraan over foute Groningers, over goed en kwaad en alle daartussen met Mieke Meiboom, auteur van het boek Foute Groningers, Chris van der Heijden, historicus, publicist en auteur van Grijs verleden: Nederland en de Tweede Wereldoorlog, Klaas van Berkel, hoogleraar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijver van Academische illusies. De Groningse universiteit in een tijd van crisis, bezetting en herstel, 1930-1950 en Monique Brinks, historica en schrijver van een driedelig werk over het hoofdkantoor van de Sicherheitsdienst in Noord-Nederland, het Scholtenhuis.
In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen.
Illustratie: Yvette Compaijen