Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
14:30 – 16:00
Locatie

Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerkhof 1
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

(Auto)biografisch geheugen

Douwe Draaisma, Nelleke Noordervliet, Peter Middendorp - uitverkocht!

Wie gaat er over je herinneringen? Ben je zelf automatisch de hoogste autoriteit als het gaat om de betrouwbaarheid ervan? Hoe gedraagt je geheugen zich als je leeft met herinneringen aan een verschrikkelijk delict? Schrijvers Nelleke Noordervliet, Peter Middendorp en psycholoog Douwe Draaisma gaan aan de hand van filmfragmenten in gesprek met meester-interviewer Arjan Visser over het (auto)biografische geheugen.

Douwe Draaisma neemt met dit symposium afscheid als hoogleraar Geschiedenis van de Psychologie. Deze middag wordt georganiseerd in samenwerking met de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.

Nelleke Noordervliet debuteerde in 1987 met de biografie van Everdine Douwes-Dekker-Van Wijngaarden, de eerste vrouw van Multatuli. In 2016 publiceerde ze de roman Aan het eind van de dag, over een vrouw op leeftijd die geconfronteerd wordt met iemand die haar biografie wil schrijven. Beide boeken roepen de vraag op met welke autoriteit een biograaf kan schrijven over leven en herinneringen van de gebiografeerde.

Peter Middendorp schreef de roman Jij bent van mij, losjes gebaseerd op de zaak Marianne Vaatstra waarin de hoofdpersoon leeft met herinneringen aan een verschrikkelijk delict. Hij brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. Het boek kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs. Sinds 2012 is Middendorp columnist bij de Volkskrant.

Douwe Draaisma schreef verschillende boeken over het autobiografisch geheugen, waaronder Als mijn geheugen me niet bedriegt (2016). Zijn werk wordt gevoed door wat daarover in de geheugenpsychologie aan bevindingen is verzameld, maar ook door romans en (auto)biografieën.

Arjan Visser is bekend van zijn interviewserie  ‘De tien geboden’, maar schreef ook verschillende romans. In zijn laatste, God sta me bij, want ik ben onschuldig (2016), is het proces tegen zijn van drugshandel verdachte jongere zus de aanleiding om zich in de verzwegen geschiedenissen van zijn eigen familie te verdiepen.

Zie ook