Skip to main content

The Beatles

Dr. Ger Tillekens

In 1964 werd de Nederlandse jeugd massaal getroffen door het muzikale virus van de Beatlemania. Vier Britse jongens met voor die tijd lange haren, drie electrische gitaren en een drumstel haalden dat jaar niet minder dan vijftien hitnoteringen. Het leek een rage die snel zou overwaaien. Maar, de groep was bepaald geen eendagsvlieg. Hun officiele platencarrière duurde bij elkaar acht jaar en in die tijd tracteerde de groep haar fans op liefst 186 zelfgeschreven songs. Inmiddels worden de Beatles gezien als de belangrijkste muzikale vernieuwers van de twintigste eeuw en hun songs als het beginpunt van een muzikale revolutie. Over veel zaken is men het nog steeds niet eens. Hoeveel leden telde de groep nu eigenlijk? Waren het er vijf of toch vier? Wie was de echte Beatle, John of Paul? Kon Ringo echt
niet drummen? Is Revolver meer vernieuwend dan Sgt. Peppers? Wat waren eigenlijk hun belangrijkste songs? Waren dat de simpele liefdesliedjes uit hun beginperiode of de meer complexe en artistieke producties uit hun latere jaren? Wat was de betekenis van hun boodschap van "love, love, love"? En vooral: wat maakte de groep zo bijzonder en hun muziek zo speciaal? Popwetenschappers hebben intussen over dit soort vragen een indrukwekkende stapel boeken en artikelen volgeschreven. In deze lezing lichten we daar de belangrijkste punten uit.

Dr. Ger Tillekens promoveerde in 1998 aan de Rijksuniversiteit Groningen op de studie "Het geluid van de Beatles." Daarmee voegde hij zich in het kleine maar nog steeds groeiende gezelschap van Nederlandse popwetenschappers. Zijn publicaties richten zich op de musicologische achtergronden van popsongs en de sociale vrijheidsgraden in de muziekvoorkeuren van jongeren.

Everything you always wanted to know is een middagcollege over kopstukken en hoofdzaken in de wetenschap, cultuur en maatschappij. Over Grote Gebeurtenissen, Grote Theorieën, Grote Namen en Omvattende Concepten. Van Big Bang tot Supersnaren, van Plato tot Wittgenstein, van Mythologie tot Chaostheorie, van Homerus tot Huizinga.

Also in this series

See also

Presentatie door Sofia Manouki en Rachel Raetzer
Research Meets Poetry
Nederlands

Tien promovendi presenteren hun passie voor wetenschap tijdens een poetry slam. Samen met een jonge dichter schrijven ze een gedicht dat is geïnspireerd op hun onderzoek.

Placeholder
Georg Frerks, Liesbeth Heyse, Linda Polman, Bert de Boer
Over noodhulp na de tsunamiramp
Nederlands

De tsunami die tweede kerstdag Zuid-Azië overspoelde bracht wereldwijd enorme hulpstromen op gang.