Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4 / € 2 met SG-kaart / gratis voor studenten

Behandel haar met respect

Angela Maas, co-referent Betty Meyboom-de Jong

Van oudsher is de mannelijke patiënt de norm in de geneeskunde. De vrouwelijke patiënt wordt langs de mannelijke meetlat gelegd, maar is dit wel terecht?

Klachten uiten zich vaak anders bij vrouwen dan bij mannen, worden vaak weggezet als ‘tussen de oren’. Of er worden verzamelnamen aan gegeven, zoals somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK), syndroom X, de overgang of fibromyalgie. Houden we te weinig rekening met sekse- en genderverschillen? De afgelopen 30 jaar zijn veel inzichten verworven, met name binnen het vakgebied cardiologie. Toch vinden deze  moeizaam de weg naar de dagelijkse praktijk. Cardioloog Angela Maas strooit zout in deze open wond en roept op voor meer begrip en respect voor de vrouwelijke patiënt.

Coreferent is emeritus hoogleraar Betty Meyboom-de Jong. Zij laat zien dat genderverschillen ook optreden bij andere ziekten, zoals bij reuma, ongevallen en darmziekten. Daarnaast spelen genderverschillen een rol bij de beleving van pijn en bijwerkingen van geneesmiddelen en bij de keuze voor een medische professie.

Angela Maas werkt als cardioloog bij het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen en zij bekleedt als hoogleraar de eerste leerstoel in de Cardiologie van het Vrouwenhart. Dwars tegen de gevestigde orde in zette ze haar specialisme op de kaart. Tussen 1974 en 1981 studeerde zij geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Betty Meyboom-de Jong was 25 jaar huisarts en sinds 1974 parttime werkzaam bij de vakgroep Huisartsengeneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1990 tot 2004 was zij hoogleraar Huisartsgeneeskunde. Dit maakte haar de eerste vrouwelijke hoogleraar Huisartsgeneeskunde, en zelfs de eerste vrouwelijke hoogleraar, binnen de Faculteit Medische Wetenschappen in Groningen.

Aletta Jacobs en de Aletta Jacobs Lezing
In 1871 werd Aletta Jacobs (1854-1929) als eerste vrouwelijke student toegelaten tot de universiteit. Zij studeerde geneeskunde en promoveerde op 8 maart 1879. Sinds 1982 organiseert Studium Generale de Aletta Jacobs Lezing als eerbetoon aan haar persoon en haar werk.  

 

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Over idealen, inspiratie en individualisme
Nederlands

Ze zijn nuchter en berekenend, hebben nauwelijks idealen en bemoeien zich vooral met zichzelf.

Kenniscafé Groningen
Esther Hartman, Manon Hilbrands, Aafke van Mourik Broekman
Nederlands

Leerlingen die drie maal per week al bewegend taal- en rekenles krijgen, kunnen beter rekenen en spellen.