Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Rabo Studio, Forum Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Belasting, eerlijker kunnen we het niet maken

Sigrid Hemels, Mirjam Wijnja en Karst Dekkema

Vóór 1 maart valt er bij miljoenen Nederlanders een blauwe envelop op de deurmat: het is weer tijd voor de belastingaangifte. Maar waarom betalen we eigenlijk belasting? Is de belastingdruk wel eerlijk verdeeld? Zo vinden sommige mensen dat arbeid te zwaar belast wordt, terwijl je amper vermogensbelasting hoeft te betalen. Bovendien zijn er grote buitenlandse bedrijven zoals Netflix of Starbucks die proberen zo min mogelijk belasting te betalen in Nederland. Waarom komen zij daar wel mee weg en de burger niet? Het Nederlandse belastingstelsel met toeslagen en verschillende boxen is in de ogen van veel mensen te complex geworden. Hoe kan het anders? En waar kun je terecht als je er zelf niet meer uitkomt? Onlangs bleek dat de gemeente Groningen de komende jaren een begrotingsoverschot heeft, maar toch gingen de gemeentelijke belastingen dit jaar omhoog. Waarom is dat nodig?

In Money Talks gaat Birte Schohaus in gesprek met hoogleraar belastingrecht Sigrid Hemels over het Nederlandse belastingstelsel. Met wethouder financiën Mirjam Wijnja spreekt ze over aan welke knoppen gemeenten kunnen draaien om de lasten te verdelen. Karst Dekkema van WIJS Groningen licht toe hoe zij studenten inzetten om mensen te helpen bij de belastingaangifte en tegen welke problemen mensen aanlopen als zij te maken krijgen met de belastingdienst.

In Money Talks praten we met wetenschappers, onderzoekers en experts over economische thema’s. Money Talks wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen en Forum Groningen.

Kun je er niet live bij zijn? Volg dan hieronder de livestream:

 

Ook in deze serie

Roelof Salomons, Milou Brand en Florien Cramwinckel
Nederlands

Eerder met pensioen of al op je dertigste stoppen met werken? Om dat te kunnen bereiken, wordt beleggen in aandelen, obligaties of cryptovaluta steeds populairder.

Dirk Bezemer, Alina Bijzitter en Erik van Rein
Nederlands

In korte tijd staat de woningmarkt compleet op zijn kop: de prijzen dalen, de hypotheekrente stijgt, de jubelton wordt afgeschaft en overbieden is zó 2022.

Zie ook