Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21.30
Locatie

Rabostudio, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Studeren is investeren

Birte Schohaus, Wouter Marchand, Guus Smit en Loreen Wijnja

Studeren, wie betaalt dat? Is studiefinanciering voldoende, bouw je een torenhoge studieschuld op of is een bijbaan de oplossing? De laatste jaren zijn de regels rondom de financiering van het hoger onderwijs snel achtereen veranderd: van studiefinanciering naar leenstelsel, van leenstelsel weer terug naar studiefinanciering. Plotseling dreigde er een langstudeerboete, die onlangs ook weer van tafel werd geveegd. Welke impact heeft het wisselende overheidsbeleid op scholieren en studenten? Hoe verdelen we de kosten zo eerlijk mogelijk? Waar zouden we als maatschappij zijn geweest zonder studiefinanciering? Wil je een huis kopen, maar is je lening nog niet afbetaald? Dan wordt het erg moeilijk. Wat heeft een studieschuld nou echt voor effect op een hypotheek? En hoe kom je nu het snelst en meest effectief van je studieschuld af?

In Money Talks gaat Birte Schohaus in gesprek met onder andere Wouter Marchand, onderzoeker en projectleider bij het Fries Sociaal Planbureau en deskundige op het gebied van brede welvaart. Hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op de invloed van studiefinanciering op de toegankelijkheid van het onderwijs in Nederland. Met Guus Smit spreekt ze over de website Studieschuldmeester, die hij heeft gemaakt om mensen inzicht in hun studieschuld te geven, en met Loreen Wijnja van de Groninger Studentenbond gaat ze in gesprek over de invloed van studiefinanciering en studieschuld op het leven van studenten.

In Money Talks praten we met wetenschappers, onderzoekers en experts over economische thema’s. Money Talks wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen en Forum Groningen.

Zie ook

Erik Mulder, Ernst Horwitz, Jojanneke Bastiaansen
Nederlands

Ongeveer één op de 110 kinderen lijdt aan autisme of een verwante ontwikkelingsstoornis zoals PDD-NOS of Asperger. Maar ook bij volwassenen wordt het soms nog ontdekt.