Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Hoe gek is Nederland? | Diagnostiek van Depressie

Dubbellezing
Peter de Jonge en Robert Schoevers

Hoe ver kunnen we psychische ziekten, zoals depressie, beter begrijpen en diagnosticeren, zonder te veel te leunen op een statisch systeem als DSM?

Hoe gek is Nederland?

Peter de Jonge
De World Health Organisation stelt: geen gezondheid zonder psychische gezondheid. Maar wat is psychische gezondheid? Wordt dit goed weergegeven door de DSM? Of zijn er andere manieren denkbaar waarop er naar psychische gezondheid kan worden gekeken? In HoeGekisNL, een grootschalig onderzoek naar de psychische klachten en krachten van Nederlanders,  wordt een poging gedaan om psychische gezondheid beter te begrijpen. In dit onderzoek worden psychische problemen als een continuüm en een proces gezien (en niet als aanwezig/afwezig), waarbij zowel positieve als negatieve factoren in kaart worden gebracht. Hoe ver kunnen we komen in ons begrip van psychische ziekten zonder teveel te leunen op een statisch systeem als DSM? Is het ook mogelijk om op een gepersonaliseerde manier naar psychopathologie te kijken, zonder labels?

 
Peter de Jonge is hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie en hoofd van het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie van het UMCG. Hij doet onderzoek naar de epidemiologie, etiologie en behandeling van depressie. Hij is leider van het multidisciplinaire onderzoeksproject ‘Hoe gek is Nederland?’ (www.hoegekis.nl)
 

Diagnostiek van depressie: hoe moeilijk kan het zijn?

Robert Schoevers
De huidige classificaties van psychiatrische stoornissen, zoals vastgelegd in de DSM-5, kennen zeker beperkingen voor praktijk en onderzoek. Maar soms wordt er door critici wel een karikatuur van gemaakt. Psychiaters en psychologen behandelen geen DSM-codes maar mensen, en classificatie heeft zin als je het op de juiste manier gebruikt. In DSM-5 worden al voorzichtige pogingen gedaan om de individuele patiënt met depressie beter te karakteriseren, maar nieuwe technische en wetenschappelijke ontwikkelingen bieden meer mogelijkheden. Welke gezichtspunten over classificatie en diagnostiek van depressie zijn er, en hoe relevant zijn ze voor de alledaagse praktijk en de psychiatrische wetenschap? Zijn er mogelijkheden voor een meer gepersonaliseerde diagnostiek en behandeling?
    
Robert Schoevers is hoogleraar en hoofd van de afdeling psychiatrie in het UMCG. Hij doet onderzoek naar epidemiologie en behandeling van depressie.

Ook in deze serie

Zie ook

Leah Henderson, Mohammad Gharesifard, Wally van der Laan, Carmen van Bruggen, Thomas Wilschut and Ansgard Heinrich
With livestream
English

In a world of knowledge bubbles and alternative facts, the nature of truth has become the subject of intense debate.

Justin Kroesen, Wouter Slob en Herman Wegter
Het succes van The Passion
Nederlands

Tv-spektakel The Passion is een publiekstrekker. Maar wat blijft er over van het Bijbelse verhaal en de religieuze betekenis?

Jan Swinkels
Massamedia en beeldvorming in de gezondheidszorg
Nederlands

Wat is de invloed van beeldvorming in de media op het handelen van burgers, patiënten, zorgorganisaties en zorgprofessionals?