Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Waarom angst vrezen?

Damiaan Denys

Onder angst schuilt een vreemde paradox. Hoe meer we angst bevechten, des te meer ze ons verstikt.

Een op vijf Nederlanders lijdt aan een angststoornis en de helft van de 11-jarigen ligt ‘s nachts wakker in bed omdat ze piekeren over de klimaatproblemen. Meer dan ooit wordt onze samenleving getekend door angst. Angst is de emotie geworden die onze huidige maatschappij maakt. We leven in een angstcultuur. Maar wat is angst? Wat is datgene dat ons zo bepaalt, meer dan religie, oorlog of seks? Onder angst schuilt een vreemde paradox. Hoe meer we angst bevechten, des te meer ze ons verstikt. Hoe minder angst we bevechten, des te meer vrijheid ze biedt. Waarom vrezen we angst?

Damiaan Denys is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en filosoof. Zijn onderzoek richt zich met name op het klinische en neurobiologische aspect van angststoornissen en obsessieve compulsieve stoornissen. Hij verzorgde een succesvolle collegereeks bij de Universiteit van Nederland en stond afgelopen voorjaar in de Brakke Grond met een monoloog over angst.

Ook in deze serie

Zie ook

Josep M.Coll, Francine Mestrum, Antti Jauhiainen
The Future of Social Security
English

In times of rapid technological and economic change, novel policy ideas are required to meet new challenges – think about inequality, robotization and digitalization. 

André Aleman, Simon Verhulst, Richard Bruggeman
Hoe ons brein ons fopt
Nederlands

Waar ligt de grens tussen de denkwereld van ‘psychisch gestoorden’ en die van ‘normale’ mensen? Hoe werkt onze waarneming?

Sara Roy
Policy or Collateral Damage?
English

Harvard Scholar Sara Roy argues that Gaza is a society that has been deliberately reduced to a state of abject poverty as a result of de-development - the reversal of what was i