Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht!

Borderline: Het Therapeutisch Nihilisme Voorbij

Arnoud Arntz

Borderline persoonlijkheidsstoornis is een van de meest complexe psychische stoornissen. De lijdensdruk is hoog, het suïciderisico is groot (geschat op zo’n 9%), de maatschappelijke kosten zijn aanzienlijk, en de kans op intergenerationele overdracht is groot. Bovendien raken behandelaren vaak in ingewikkelde escalerende relaties verwikkeld met borderline-patiënten. Zo’n 25 jaar geleden werd de borderline persoonlijkheidsstoornis nog als onbehandelbaar gezien. Dit therapeutisch nihilisme leidde ertoe dat de diagnose ‘borderline’ een erg negatieve connotatie kreeg. Gelukkig zijn er in de afgelopen decennia vier specialistische vormen van psychotherapie ontwikkeld die effectief blijken te zijn. Er is veel meer herstel mogelijk dan vroeger voor mogelijk werd gehouden, waarbij niet alleen de symptomen van de stoornis verminderen, maar de persoon ook in staat is om een volwaardiger leven te leiden. In zijn Boeke-lezing bespreekt Arnoud Arntz deze vier specialistische psychotherapieën voor borderline persoonlijkheidsstoornis en de belangrijkste uitdagingen. Hoe kunnen deze behandelingen ter beschikking komen in de GGZ? Hoe bepaal je welke therapie voor wie het meest geschikt is? En hoe kunnen we deze behandelingen uitbouwen zodat ze niet alleen symptomen doen verminderen, maar ook een volwaardiger leven mogelijk maken.  Speciale aandacht krijgt de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek bij kinderen en jongeren.

Arnoud Arntz is hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, met een affiliatie bij de Universiteit Maastricht. Naast zijn wetenschappelijke werk, is hij in bij PsyQ werkzaam als klinisch psycholoog. Hij studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij nog van Pieter Boeke college kreeg.

Pieter Boeke Lezing
De Pieter Boeke-lezing wordt namens de Pieter Boeke Foundation georganiseerd door Opleidingsinstituut PPO, in samenwerking met Studium Generale Groningen en VIP, studievereniging Psychologie Groningen. De lezing is vernoemd naar prof. dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG, ter eervolle nagedachtenis. Opleidingsinstituut PPO verzorgt de beroepsopleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog (meer informatie: www.ppo-opleidingen.nl).

Ook in deze serie

Zie ook

Henkjan Honing, Carel ten Cate, Yuri Honing
Nederlands

Een duif kan componisten van elkaar onderscheiden, geelkuifkaketoe Snowball danst op de maat en een spreeuw kan toonladders herkennen.

Placeholder
Coen Vermeeren
Waanbeelden of signalen van buitenaards leven?
Nederlands

UFO's worden in de volksmond nog gemakkelijk terzijde geschoven als onzinnige fantasieën, spinsels van idioten en fantasten, maar feit is dat er veel betrouwbare bronnen zijn di