Skip to main content
Theme
Nederlands
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€ 3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Cave of Forgotten Dreams

Documentaire, Engels/Frans met Nederlandse ondertitels
Inleiding: Hans van der Plicht

Werner Herzog brengt 30.000 jaar oude tekeningen tot leven in een unieke documentaire.
De in 1994 ontdekte grot Chauvet in Frankrijk bevat de oudste tot nu toe ontdekte menselijke tekeningen, van dieren uit de ijstijd zoals neushoorns, mammoeten, leeuwen, paarden en beren. De grot is sindsdien hermetisch afgesloten voor het publiek maar Werner Herzog kreeg toestemming om er te filmen. In zijn unieke documentaire brengt hij de vrijwel ongeschonden schilderingen tot leven. Met een inleiding van hoogleraar archeologie Hans van der Plicht, die zelf in 2004 dateringsonderzoek in de Chauvet-grot deed met behulp van de koolstof 14-methode. Spectaculair en onverwacht was de hoge ouderdom van de tekeningen: ca. 30.000 jaar.

Hans van der Plicht is bijzonder hoogleraar aan de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. Hij is sinds 1986 werkzaam aan het Centrum voor Isotopen Onderzoek van de RUG, en is gespecialiseerd in de toepassingen van 14C.-methode. Hij is een internationaal vermaarde specialist op het gebied van dateringsonderzoek. Van der Plicht studeerde Technische Natuurkunde in  Delft, en promoveerde in 1980 in de kernfysica aan de RUG. Sinds 2010 is hij lid van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen).

Also in this series

Speelfilm, Duits met Engelse ondertitels
Inleiding: Gerrit Breeuwsma
Jeder für sich und Gott gegen alle
Nederlands

De 16-jarige vondeling Kaspar Hauser die op 26 mei 1828 uit het niets leek op te duiken, is een bron voor speculatie en mythevorming.

Inleiding: Martin Drenthen
Documentaire, Engels met Nederlandse ondertitels
Nederlands

Timothy Treadwell leefde dertien jaar lang elke zomer tussen een groep wilde grizzlyberen, om uiteindelijk door een van zijn beren te worden opgegeten.

See also

Joke Hermsen, coreferent Eva Rovers
Nieuw licht op Rosa Luxemburg en Hannah Arendt
Nederlands

Wat is er voor nodig om het roer werkelijk om te gooien en de omwenteling naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving voor elkaar te krijgen?

Anna Gavanas & Rosa Reitsamer
Uncovering Networks of Gender and Technology
English

Male acts like Skrillex and Tiesto are headlining Electronic Dance Music-festivals around the world. Female DJs and music producers are rare exceptions. Why?