Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Noorderzon Festival
Romeotent
Nederland

Tickets
Uitverkocht!

China door de ogen van Ruben

Ruben Terlou

De veranderingen in China zijn in een stroomversnelling terechtgekomen met ingrijpende maatschappelijke en economische gevolgen.
Waar de Westerse wereld in discussies is verwikkeld over privacy en de macht van de social media bedrijven, wordt in China al druk geëxperimenteerd met een sociaal kredietsysteem gerund door de overheid. Met behulp van big data worden eerlijke burgers beloond en oneerlijke burgers bestraft. Vanuit onze ogen gezien creëert China hiermee wellicht een digitale totalitaire staat, maar hoe zien de Chinezen dat zelf? Wat zegt zo’n kredietsysteem over hun cultuur? Ruben Terlou legt aan de hand van verhalen en beelden het veranderende China bloot. Wat zijn de gevolgen van de snelle veranderingen voor de Chinezen zelf? En wat is de invloed van China op de rest van de wereld?

Ruben Terlou is documentairemaker, fotograaf en arts. Hij studeerde Mandarijn in China en geneeskunde aan de UvA. Voor, tijdens en na zijn studie was hij actief als fotograaf in met name China en Afghanistan. Hij won met zijn series diverse prijzen bij de Zilveren Camera en in 2016 de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek. Dat jaar betekende tevens zijn het televisiedebuut, met de succesvolle serie Langs de Oevers van de Yangtze, uitgezonden door de VPRO, waarin hij een verrassende kijk in de hedendaagse Chinese maatschappij. Terlou’s debut op televisie werd in 2016 genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. Begin 2018 kwam een vervolg, de documentaireserie Door het hart van China uit, gevolgd door een tentoonstelling van Terlou’s fotowerk uit China bij de Noorderlicht | Huis van de Fotografie. In het najaar van 2018 worden een fotoboek en een non-fictie publicatie van zijn hand verwacht bij Lebowski Publishers: Chinese dromen.

De lezing is georganiseerd door Studium Generale en Noorderzon Performing Arts Festival.

Ruben Terlou’s expositie Dwars door China is van 21 juli t/m 16 september 2018 te zien in Noorderlicht | Huis van de Fotografie. 

Ook in deze serie

Zie ook

Hanze Lezing
Suzanne Roelofs
Nederlands

Ons landje heeft een hoop architecten van wereldfaam: Rem Koolhaas, Ben van Berkel, Erick van Egeraat, Francine Houben, Sjoerd Soeters, Winy Maas… om er maar enkele te noemen.

Joke Hermsen, coreferent Eva Rovers
Nieuw licht op Rosa Luxemburg en Hannah Arendt
Nederlands

Wat is er voor nodig om het roer werkelijk om te gooien en de omwenteling naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving voor elkaar te krijgen?