Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
16:00
Locatie

Noorderzon, locatie Watertoren
Noorderbinnensingel 14
Groningen
Nederland

Dansende Wetenschap

Over de interactie tussen publiek en performers
Tom Postmes en Tjeerd Andringa
Tijdens een voorstelling is het de rol van het publiek om te observeren. Toch ben je vaak meer dan alleen  toeschouwer. Hoe worden wij beïnvloed door wat er op het podium gebeurt? En waarom wordt de een wel geraakt door een voorstelling en de ander niet?
 
Je gaat als toeschouwer op in de voorstelling, reflecteert, raakt geëmotioneerd of geïnspireerd. Maar een voorstelling kan je ook vervelen of doen twijfelen. Tijdens een voorstelling kun je vaak ‘voelen’ of de rest van het publiek betrokken is bij wat er op het podium gebeurt. Maar waar is dat gevoel op gebaseerd? 
 
In twee korte lezingen vertellen gedragswetenschapper Tom Postmes en Tjeerd Andringa, onderzoeker bij Kunstmatige Intelligentie, over hoe wetenschap en podiumkunsten antwoorden kunnen vinden op deze vragen. In een bijzondere samenwerking met dansplatform Random Collision hebben ze Experiment B ontwikkeld, een dansvoorstelling en wetenschappelijk onderzoek in één..
 
Aan de hand van voorbeelden uit dit project vertellen zij hoe je wetenschappelijke theorieën kunt onderzoeken in samenwerking met choreografen en dansers het theater.    
 
Tom Postmes is hoogleraar sociale psychologie en Tjeerd Andringa is groepsleider Auditory Cognition, afdeling Kunstmatige Intelligentie (RUG).
Zij zijn beiden betrokken bij Experiment B, een onderzoeksproject ism dansplatform Random Collision. Experiment B is te zien van 21 t/m 24 augustus op Noorderzon Festival

Zie ook

Jan Kuitenbrouwer
Hoe de mens het internet de baas blijft
Nederlands

Wat registreren de internetgiganten eigenlijk allemaal over ons en wat doen zij met die data?