Skip to main content
Nederlands
Location

Noorderzon, locatie Watertoren
Noorderbinnensingel 14
Groningen
Netherlands

Dansende Wetenschap

Over de interactie tussen publiek en performers
Tom Postmes en Tjeerd Andringa
Tijdens een voorstelling is het de rol van het publiek om te observeren. Toch ben je vaak meer dan alleen  toeschouwer. Hoe worden wij beïnvloed door wat er op het podium gebeurt? En waarom wordt de een wel geraakt door een voorstelling en de ander niet?
 
Je gaat als toeschouwer op in de voorstelling, reflecteert, raakt geëmotioneerd of geïnspireerd. Maar een voorstelling kan je ook vervelen of doen twijfelen. Tijdens een voorstelling kun je vaak ‘voelen’ of de rest van het publiek betrokken is bij wat er op het podium gebeurt. Maar waar is dat gevoel op gebaseerd? 
In twee korte lezingen vertellen gedragswetenschapper Tom Postmes en Tjeerd Andringa, onderzoeker bij Kunstmatige Intelligentie, over hoe wetenschap en podiumkunsten antwoorden kunnen vinden op deze vragen. In een bijzondere samenwerking met dansplatform Random Collision hebben ze Experiment B ontwikkeld, een dansvoorstelling en wetenschappelijk onderzoek in één..
Aan de hand van voorbeelden uit dit project vertellen zij hoe je wetenschappelijke theorieën kunt onderzoeken in samenwerking met choreografen en dansers het theater.    
 
Tom Postmes is hoogleraar sociale psychologie en Tjeerd Andringa is groepsleider Auditory Cognition, afdeling Kunstmatige Intelligentie (RUG).
Zij zijn beiden betrokken bij Experiment B, een onderzoeksproject ism dansplatform Random Collision. Experiment B is te zien van 21 t/m 24 augustus op Noorderzon Festival

See also

Placeholder
Presley Bergen, Sarah Blom, Roels Bosker, Wolbert van Wageningen, Sywert van Lienden
Wat is er mis met ons onderwijs?
Nederlands

Basisvorming, tweede fase, studiehuis, vmbo, competentiegericht leren, het nieuwe leren… Het Nederlandse onderwijs heeft al tientallen jaren te maken met een ongebreidelde verni

Shi Yinhong. Co-speaker: Hans Meijer
The Complex Present and the Uncertain Future
English

The world today faces major challenges on the economic, security and environmental front, all of which require action at the national and global level.

Placeholder
Gerrit Breeuwsma
Pleidooi voor lichtzinnigheid in opvoeding en onderwijs
Nederlands

‘Het kind niet met rust laten, is de grootste misdaad der tegenwoordige opvoeding’, schreef de Zweedse pedagoge en activiste Ellen Key in haar beroemde boek De eeuw van het