Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Darwin & Dating

Speeddaten als rituele paringsdans
Ton Groothuis, Jessica Pass, Irma Ellens Maat

Je kunt zo ‘zien’ met wie je wel eens een beschuitje zou willen eten, of wie je zo af zou wijzen. We beoordelen mensen constant op de eerste indruk. Speeddaten is zelfs gebaseerd op het idee dat enkele minuten genoeg zijn om iemands persoonlijkheid in te schatten.

Zitten we vol vooroordelen of is er een kern van waarheid in ons oordeel?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen elkaar redelijk goed kunnen inschatten. Gebaseerd op de manier waarop hij of zij beweegt, praat en gebaart. Binnen een minuut kunnen we bepaalde karaktertrekken en eigenschappen van iemand oppikken. Blijkbaar zijn er uiterlijke kenmerken waaraan we deze eigenschappen kunnen aflezen. Maar om welke kenmerken gaat het en hoe herken je ze? En kun je ze ook beïnvloeden?

Als je datingsites mag geloven heb je zeker invloed op hoe je overkomt. Je vindt er tientallen tips over lichaamstaal, uiterlijk, ideale openingszinnen en taboe-onderwerpen. Maar ook andere factoren zijn van invloed. Zo blijkt uit een speeddate experiment van psychologe Jessica Pass, dat je zelfbeeld een grote rol speelt bij het aangaan van liefdesrelaties.

En wat kunnen we leren van de dieren? Die trekken alles uit de kast voor een indrukwekkende eerste indruk, van prachtig gekleurde verenkleden tot rituele danspasjes. Hoe beoordelen dieren elkaar? En wat voor rol speelt evolutie in hun gedrag?

Bart van de Laar spreekt met bioloog Ton Groothuis, hoogleraar gedragsbiologie, over de evolutionaire achtergrond van eerste indrukken bij dieren en mensen, met psychologe Jessica Pass, over haar promotieonderzoek naar de rol van ons zelfbeeld bij sociale afwijzing, en met datingcoach Irma Ellens Maat. In een verrassende demonstratie wordt de invloed van lichaamstaal belicht.

Dit Kenniscafe is de opmaat voor de Nacht van Kunst & Wetenschap, die om 20:30 uur start op de Vismarkt. Het choreografencollectief Random Collision vertoont een doorlopend dansexperiment rond het thema speeddaten tijdens deze nacht. Van 21:30 tot 22:30 in de Engelse zaal, Academiegebouw.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

 

Ook in deze serie

Paul van Sasse van Ysselt, Sujin Rosie en Rhoda Schuling
Nederlands

Waar haal jij voldoening uit in het leven? Soms vliegt het leven voorbij zonder dit te overdenken, maar af en toe worden we er plotseling door geraakt.

Zie ook