Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Darwin & Dating

Speeddaten als rituele paringsdans
Ton Groothuis, Jessica Pass, Irma Ellens Maat

Je kunt zo ‘zien’ met wie je wel eens een beschuitje zou willen eten, of wie je zo af zou wijzen. We beoordelen mensen constant op de eerste indruk. Speeddaten is zelfs gebaseerd op het idee dat enkele minuten genoeg zijn om iemands persoonlijkheid in te schatten.

Zitten we vol vooroordelen of is er een kern van waarheid in ons oordeel?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen elkaar redelijk goed kunnen inschatten. Gebaseerd op de manier waarop hij of zij beweegt, praat en gebaart. Binnen een minuut kunnen we bepaalde karaktertrekken en eigenschappen van iemand oppikken. Blijkbaar zijn er uiterlijke kenmerken waaraan we deze eigenschappen kunnen aflezen. Maar om welke kenmerken gaat het en hoe herken je ze? En kun je ze ook beïnvloeden?

Als je datingsites mag geloven heb je zeker invloed op hoe je overkomt. Je vindt er tientallen tips over lichaamstaal, uiterlijk, ideale openingszinnen en taboe-onderwerpen. Maar ook andere factoren zijn van invloed. Zo blijkt uit een speeddate experiment van psychologe Jessica Pass, dat je zelfbeeld een grote rol speelt bij het aangaan van liefdesrelaties.

En wat kunnen we leren van de dieren? Die trekken alles uit de kast voor een indrukwekkende eerste indruk, van prachtig gekleurde verenkleden tot rituele danspasjes. Hoe beoordelen dieren elkaar? En wat voor rol speelt evolutie in hun gedrag?

Bart van de Laar spreekt met bioloog Ton Groothuis, hoogleraar gedragsbiologie, over de evolutionaire achtergrond van eerste indrukken bij dieren en mensen, met psychologe Jessica Pass, over haar promotieonderzoek naar de rol van ons zelfbeeld bij sociale afwijzing, en met datingcoach Irma Ellens Maat. In een verrassende demonstratie wordt de invloed van lichaamstaal belicht.

Dit Kenniscafe is de opmaat voor de Nacht van Kunst & Wetenschap, die om 20:30 uur start op de Vismarkt. Het choreografencollectief Random Collision vertoont een doorlopend dansexperiment rond het thema speeddaten tijdens deze nacht. Van 21:30 tot 22:30 in de Engelse zaal, Academiegebouw.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

 

Ook in deze serie

Gert ter Horst, Menno de Bree en Evelyn Stoelinga
Uitverkocht!
Nederlands

Tegenwoordig tinderen we er op los en als we daar geen succes mee boeken, zijn er tal van andere apps en datingsites. De mogelijkheden lijken oneindig.

Zie ook

Jelle Brandt Corstius
Universele reisgids voor moeilijke landen
Nederlands

Jelle Brandt Corstius reist graag door landen waar toeristen met argwaan worden bekeken. Hoe maak je er het beste van als avontuurlijke globetrotter of ondernemende expat? 

Placeholder
James C. Coyne
Does Having a Partner Help or Hurt?
English

Do our intimate relationships affect our physical health and recovery from illness? When do our relationships help and when do they make us sick?

Lucas De Man
in East Asia
English

In theatrical lecture performance Meet the Millennials creator Lucas De Man (NL/BE) takes you on a fascinating trip: lightning fast you travel through six megacities in Asia.