Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4,- / € 2,- SG-kortingspas / studenten gratis

De erfenis van mei '68

Geert Buelens

In de jaren zestig werd alles anders: mensen gingen zich anders kleden en anders gedragen, de seksuele moraal werd losser, de popcultuur verenigde een hele generatie. Dat we 50 jaar later nog altijd discussiëren over de erfenis van de Golden Sixties, suggereert dat niet iedereen even blij was (en is) met al die veranderingen. Geert Buelens, auteur van het net verschenen De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis gaat in op deze grote culturele veranderingen. Niet de veelgeroemde studentenleiders ziet hij als de aanstokers van het verzet, maar de oudere middenklassers die zich al sinds de late jaren vijftig uitspraken tegen de nucleaire wapenwedloop. En bovenal kwamen de nieuwe stemmen uit twee gebieden die voorheen niet of nauwelijks werden gehoord in het Westen: de jongerencultuur en de zwarte burgerrechten- en dekolonisatiebeweging.

Wat betekent het voor een samenleving wanneer groepen die zelden worden gehoord het woord opeisen? En werd er ook echt geluisterd?

Geert Buelens is dichter, essayist en hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde in Utrecht en Stellenbosch. Hij promoveerde op het met de Vlaamse Cultuurprijs bekroonde Van Ostaijen tot heden. Zijn invloed op de Vlaamse poëzie (2001). Ook zijn boek Europa Europa!, over de dichters van de Eerste Wereldoorlog (2008), werd meermaals bekroond en is intussen vertaald in het Engels, Duits en Servisch. Dit voorjaar verscheen De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis, dat werd ontvangen als "een nieuw standaardwerk".

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), met financiële steun van Provincie Groningen, het Vfonds en Jaar van het Verzet 2018.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Marie-José Bonthuis, Anton Vedder, Stefan Nieuwenhuis
Niets te verbergen en toch bang
Nederlands

Van iedereen die naar Amerika vliegt, een geneesmiddel voorgeschreven krijgt bij de huisarts, simpelweg op het internet surft of mobiel belt zijn (persoonlijke) gegevens bekend.