Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
19:00 – 20.00 uur
Locatie

Noorderplantsoen
Groningen
Nederland

Tickets
Via Noorderzon, 7 euro excl. reserveringskosten

De ervaring verbeeld

Kunst, ook in tijden van corona
GEANNULEERD

Met kunst geven mensen vorm aan hun ervaring. Dat was altijd al zo en dat is vandaag de dag niet anders. Dat kunst steeds verandert ligt dan ook niet aan de kunst, maar aan onze ervaring. Maar hoe verbeeldt kunst dan onze ervaringen? Kan het ons helpen greep te krijgen op indringende ervaringen zoals de huidige pandemie?

Hoogleraar cultuur en cognitie Barend van Heusden laat zien hoe kunst twee aspecten van onze ervaring verbeeldt: de onzekerheid en de ruimte die ontstaat. Voor veel mensen is de pandemie een bijzondere, heftige ervaring. Volgens van Heusden kan kunst ons helpen daar greep op te krijgen, door ervaring een vorm te geven die onzekerheid niet opheft, maar tegelijkertijd ruimte biedt voor nieuwe mogelijkheden.

Dit programma is gekoppeld aan ‘De Val, een sound-walk’. Violiste Diamanda La Berge Dramm speelde hiervoor de muziek en zal een muzikale bijdrage leveren aan deze lezing.

Dit programma combineren met  geluidswandeling ‘De Val’?
Het is aan te raden om dit programma te combineren met de geluidswandeling ‘De Val’. Ko van den Bosch maakte voor Soundsofmusic deze geluidswandeling aan de hand van thema’s uit het gelijknamige werk ‘La Chute’ van Albert Camus: het nemen van verantwoordelijkheid als individu, compassie met de anderen en narcisme. Thema’s die in het licht van de coronacrisis een nieuwe lading krijgen.

Violiste Diamanda La Berge Dramm won in 2018 de Dutch Classical Talent Award en is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal succesvol solist, kamermusicus en bandlid. Diamanda La Berge Dramm werkte intensief samen met muzikale vernieuwers als Alvin Lucier, Garth Knox en Georg Friedrich Haas.

Barend van Heusden is hoogleraar Cultuur en Cognitie. Hij onderzoekt kunst, niet als een verzameling voorwerpen (foto's, bijvoorbeeld, of sculpturen) of gebeurtenissen (zoals muziek of toneel), maar als een proces dat zich in de hersenen afspeelt. Kijken naar schilderijen, muziek maken of ernaar luisteren, verhalen vertellen en romans lezen – het zijn allemaal cognitieve processen met een gemeenschappelijke functie en structuur.

Dit programma is in samenwerking met Soundsofmusic.

Ook in deze serie

Zie ook

Mathijs Deen, Mathijs Sanders
In gesprek met Mathijs Deen - UITVERKOCHT
Nederlands

Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders gaat met Mathijs Deen in gesprek over zijn werk, zijn achtergrond en over zijn liefde voor literatuur, radio, fictie,

Barbara van Leeuwen, Herman van Hoogdalem, Krista de Wit - uitverkocht!
Met livestream
Nederlands

Onderzoek toont aan dat kunst en cultuur een positieve invloed hebben op ons welzijn en onze gezondheid.

Missen we iets? Met Barend van Heusden
Nederlands

Musea zijn gesloten, concerten, theatervoorstellingen en festivals zijn afgelast. Enerzijds worden onze mogelijkheden om kunst te ervaren ingeperkt.