Skip to main content
Theme
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
Uitverkocht!

De filosoof, de hond en de bruiloft

GEANNULEERD
Barbara Stok, Marije Martijn e.a. - Uitverkocht!

Door de nieuwe coronamaatregelen is dit programma helaas geannuleerd. Mensen die een kaart hebben gekocht krijgen hierover z.s.m. bericht. Het boek van Barabara Stok De filosoof, de hond en de bruiloft is vanaf 30 november verkrijgbaar bij Van der Velde Boeken.


Griekenland, de 4e eeuw voor Christus. Hipparchia staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan een rijke man. Dan ontmoet ze filosoof Crates, die als een zwerver leeft. Ze raakt in de ban van zijn denkbeelden en levenswijze. Durft ze, tegen de stroom in, voor haar idealen te kiezen? Hipparchia was een van de eerste vrouwelijke filosofen en behoorde tot de Cynici, een filosofische stroming die een minimalistische levensstijl uitdroeg. Haar verhaal is het onderwerp van de nieuwe beeldroman van striptekenaar Barbara Stok: De filosoof, de hond en de bruiloft. Op 30 november vieren we de presentatie van het boek met aan aantal mini-colleges filosofie. Hoogleraar Geschiedenis van de Filosofie Marije Martijn (VU) bespreekt de denk- en leefwijze van Hipparchia en onderzoeker en docent Albert Joosse (RUG/UU) geeft een inkijkje in filosofie van de Oudheid. Docent bij de Faculteit Wijsbegeerte Marc Pauly (RUG) onderzoekt in zijn lezing wat publieksfilosofie is en kan zijn.

Barbara Stok (1970) is bekend geworden met openhartige stripverhalen over haar eigen belevenissen. Haar beeldroman 'Vincent', over Vincent van Gogh, is in meer dan twintig landen verschenen. NRC noemt haar 'één van de belangrijkste stripmakers van Nederland' en ook The Times en The Guardian schreven lovende recensies.

Marije Martijn is hoogleraar Geschiedenis van de Filosofie aan de Vrije Universiteit. Haar onderwijs en onderzoek betreffen vooral de filosofie van de oudheid. Zij publiceerde onder andere over natuur, wetenschap, logica en wiskunde in het Neoplatonisme van de late oudheid en is met collega’s een netwerk aan het opzetten voor kritische reflectie op de canon van de filosofie.

Marc Pauly werkt als onderzoeker en docent bij de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn onderzoek heeft hij zich bezig gehouden met logica, speltheorie, sociale keuze theorie, directe en deliberatieve democratie. De laatste tijd gaat zijn interesse ook uit naar sociale polarisatie, bijv. rondom complottheorieen, en de dialoogfilosofie van Martin Buber.

Albert Joosse is onderzoeker en docent bij de afdeling Klassieke Talen van de Rijksuniversiteit Groningen en de afdeling Filosofie van de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich bezig met de filosofie van de oudheid, vooral rond thema’s als zelfkennis, vriendschap, onderwijs, en de literaire kanten van filosofische teksten.

Na afloop is het mogelijk om De filosoof, de hond en de bruiloft (2021) te kopen in de boekenstand van Van der Velde Boeken. Je kunt het ter plekke laten signeren door Barbara Stok!


Illustratie: Barbara Stok

See also

GEANNULEERD
GEANNULEERD - Frank Koerselman
Nederlands

UPDATE - Helaas moeten we mededelen dat Nieuw Licht | Ontvadering met Frank Koerselman niet doorgaat

Ilja Pfeijffer - Uitverkocht
Over het nut en nadeel van de ironie voor het leven
Nederlands

'Wat de twijfel is voor de wetenschap,' schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), 'dat is de ironie voor het persoonlijk leven.' Maar in het maatschappelijk deba