Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

De toekomst van Europa

Groot Groninger Grondwetdebat
Atzo Nicolaï, Wim van Eekelen, Joost Lagendijk, Hilbrand, Nawijn ea.

Hele volksstammen in Europa laten de stroom aan berichten over Brussel, Straatsburg en Luxemburg ongelezen. Ze zappen verder als Prodi of Juncker op het tv-scherm verschijnen en weten amper het verschil tussen Europese Commissie en Europese Raad.

Iedereen weet wel dat er een Europese Grondwet aan zit te komen en dat we moeten beslissen of Nederland meedoet of niet.

Weet jij al of je gaat stemmen op 1 juni? Heb jij je mening al gevormd? Volgens de Nederlandse regering is een ‘ja’-stem verstandig. De grondwet maakt Europa slagvaardiger, democratischer en transparanter. Bovendien is - volgens minister Donner - een verenigd Europa belangrijk voor de vrede. Tegenstanders benadrukken heel andere aspecten van de grondwet. Nederland zou zich uitleveren aan Brusselse bureaucraten. Die zouden een einde maken aan de Nederlandse zelfstandigheid over het gedogen van softdrugs en het voeren van een eigen defensiebeleid.

SIB en DwarsDiep nodigden een keur aan opinieleiders en experts uit om hun mening over deze kwestie te geven. Naar Groningen komen: staatssecretaris Atzo Nicolaï, oud-minister Wim van Eekelen, Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks), de Tweede-Kamerleden Hilbrand Nawijn (LPF) en Harry van Bommel (SP) en Ronald Plasterk, bioloog en columnist van De Volkskrant en Buitenhof. Grondwetdeskundige Frank de Vries van de RUG zal het debat inleiden, voorzitter is RUG-filosoof Hans Harbers.

Als je een weloverwogen stem wilt uitbrengen, kom dan naar het Groot Groninger Grondwetdebat!

Dit debat wordt georganiseerd door DwarsDiep - Politiek en Cultureel Debatcentrum, een samenwerkingsverband van Studium Generale Groningen, USVA, de Faculteit Wijsbegeerte, de Openbare Bibliotheek, het Centre foor Development Studies van de RUG en debatcentrum Waag.

Georganiseerd ism. SIB

Ook in deze serie

Placeholder
Paul Ulenbelt, Marc Heemskerk, Jaap Borg
Wanneer gaan we met pensioen?
Nederlands

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67. Tenminste, dat geldt voor de jonkies onder ons. Erg?

Placeholder
Marc Chavannes, Jaap de Wilde
Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Nederlands

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen ve

Zie ook

Placeholder
Sibrand Poppema, Trienke Drijfhout, Ning Ding
The Importance of Student Exchange
English

At the beginning of every semester, we see lots of Chinese students arriving in Groningen, with huge suitcases filled with their dreams and ambitions.

Met oa. Hans Achterhuis en Sally Haslanger
Nederlands

Op vrijdagavond 10 april is het Groninger Forum weer het toneel van de Groningse Nacht van de Filosofie.

Bruce Cameron Reed
How Nuclear Physics Changed the World
English

The development of nuclear weapons during the Manhattan Project is one of the most significant scientific events of the twentieth century.