Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

Ondertussen in de Eemshaven

Kolencentrale, goed idee?
Henk Moll, Catrinus Jepma, Siegbert van der Velde, Desmond de Vries

In december is Kopenhagen even het centrum van de wereld. Honderden ministers en regeringsleiders zullen zich buigen over een nieuw klimaatakkoord dat wereldwijd de CO2-uitstoot moet beperken.

Vooal de rijke landen zijn aan zet: zij produceren verreweg de meeste CO2. Ontwikkelingslanden hopen ook mee te kunnen bouwen aan een duurzame economie. Welvarende landen kunnen dat met financiering en technologieoverdracht ondersteunen. Ook dit punt staat op de agenda in Kopenhagen.

Ondertussen staan in de Eemshaven maar liefst drie energiecentrales op stapel die niet op wind of zon lopen. Met de bouw van de eerste ‘multi fuel’-centrale is NUON inmiddels begonnen. De nieuwe eigenaar van Essent, het Duitse RWE, wil zelfs een kolengestookte centrale bouwen met extra CO2 uitstoot tot gevolg. RWE is een van de grootste verstokers van steenkool en bruinkool in Europa. Volgens RWE gaat het om een hypermoderne centrale met een hoog rendement en wordt de CO2 afgevangen en ondergronds opgeslagen.

Geven wij met deze investeringen in de Eemshaven internationaal het goede voorbeeld, of moeten we het schaamrood op onze kaken krijgen?

Luister en debatteer mee met oa. milieukundige Henk Moll en Catrinus Jepma, directeur Energy Delta Institut en Siegbert van der Velde, directeur van Milieufederatie en Desmond de Vries, opslagdeskundige van de Provincie Groningen. Het debat staat onder leiding van Michiel Verbeek.

Politiek en Cultureel Debatcentrum DwarsDiep is partner van het Groninger Forum. Totdat het gebouw klaar is, gebeurt dit door activiteiten te organiseren met onder andere de partners van het Groninger Forum. Dat zijn Groninger Archieven, Openbare Bibliotheek Groningen, Volksuniversiteit Groningen, Filmtheater Images en het Groninger Museum.

COS Groningen is het provinciale centrum voor voorlichting en meningsvorming over mondiale vraagstukken, met nadruk op ontwikkelings-samenwerking, internationale solidariteit en de multiculturele samenleving. Het COS stimuleert, adviseert en ondersteunt gemeenten, organisaties en bedrijven die hierin actief willen zijn. COS Groningen is één van de 11 regionale steunpunten, die samen een landelijk dekkend netwerk vormen.

Georganiseerd ism. COS Groningen

Ook in deze serie

Placeholder
Paul Ulenbelt, Marc Heemskerk, Jaap Borg
Wanneer gaan we met pensioen?
Nederlands

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67. Tenminste, dat geldt voor de jonkies onder ons. Erg?

Placeholder
Marc Chavannes, Jaap de Wilde
Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Nederlands

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen ve

Placeholder
Meindert Fennema, Anton Zijderveld, Kay van de Linde, Geert Spieker
Vloek of zegen?
Nederlands

De SP is in de Tweede Kamer al een heel grote partij en Wilders’ PVV doet het in de peilingen uitstekend.

Zie ook

Placeholder
Dr. Rienk Dekker
Over sportblessures met ingrijpende gevolgen
Nederlands

Sport is gezond, luidt het gezegde. Wie regelmatig beweegt, blijft beter in conditie. Maar sporters lopen ook serieuze risico's.