Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Dierenverhalen

Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet

De mier dacht aan de tijd, de zon, de lucht, de zomer, potten honing, verjaardagen, verdriet, mos, de geur van de den. Zou dat allemaal voorbijgaan? dacht hij. Of niets daarvan? ‘En wij,' vroeg de eekhoorn opeens, 'zouden wij ook voorbijgaan?' 

De mier dacht even na. Toen stond hij op, maakte een rare sprong in de lucht boven het gras, kwam op zijn rug neer en zei, zwaaiend met al zijn poten: ‘Nee, wij gaan nooit voorbij. Wij niet!’
In het bos waar de eekhoorn, de mier, de egel en de olifant met elkaar optrekken, vloeit het leven traag als stroop, er hoeft nooit iets, er heerst tevredenheid. Het zijn de kleine dingen die de dierenlevens zo bijzonder maken, licht absurdistisch, weemoedig en op een terloopse manier diepzinnig. De dieren vieren vaak feest en soms is er even een dissonant. Slechts af en toe roeren zich vage verlangens, wil iemand tijdelijk iets anders of even weg, naar hij weet niet precies waar.
Nu het jaar ten einde loopt vertelt Toon Tellegen in de Aula van de Universiteit zijn poëtisch-filosofische dierenverhalen in een aantrekkelijk muziekprogramma met Het Wisselend Toonkwintet van gitariste Corrie van Binsbergen. Een unieke combinatie van literatuur en geïmproviseerde muziek, verhalen verteld én gespeeld als een film voor je oren.

Bezetting
Toon Tellegen - auteur, verteller
Corrie van Binsbergen - gitaar
Joost Buis - trombone & lapsteel
Albert van Veenendaal - piano
Hein Offermans - bas & tuba
Alan ‘Gunga’ Purves – percussie

Toon Tellegen schrijft verhalen, gedichten, proza en toneelstukken voor kinderen en volwassenen. Zijn boeken zijn vaak bekroond met een Gouden of Zilveren Griffel en andere prijzen. In 2007 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. De dierenverhalen van Tellegen worden onder andere vertaald in Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Zweden, Tsjechië, China, Rusland, Polen en Finland.
Het Wisselend Toonkwintet van gitariste, componiste en bandleider Corrie van Binsbergen, treedt sinds 2006 op met Toon Tellegen. De muziek van Corrie van Binsbergen is een mix van jazz, rock, funk en modern klassiek. In 1999 ontving zij de VPRO/Boy Edgar prijs vanwege haar creativiteit, vakmanschap en veelzijdigheid.

Interessante links
Toon Tellegen Querido
Toon Tellegen Wikipedia
Toon Tellegen Citaten en weetjes
Schrijvers in concert Corrie van Binsbergen
Schrijvers in concert Het Wisselend Toonkwintet
Corrie van Binsbegen Muziekencyclopedie 

 

Zie ook

Placeholder
Wim Klok, Bram van der Waaij
Slimme hulpjes voor onze zintuigen
Nederlands

Hoe kunnen we onze binnenstad of een bedrijventerrein waar diefstal schering en inslag is optimaal beveiligen?