Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Schaatsen

In welk ander land kun je met een willekeurige gesprekspartner een mooie boom opzetten over de zegening van de klapschaats, het 1500meter-kuchje, een opening onder de 10 en een vlak schema?
Of, als u wat ouder bent en de gesprekspartner ook: de vogelpoep van Van der Duim, de koelcel van Paping en de val en wederopstanding van Schenk in Sapporo? Kortom: Wat is er nou Nederlandser dan schaatsen?


Everything you always wanted to know about …
De Friese Elfstedentocht
Eelke Lok
scheiding-lezing
Datum: Maandag 4 februari 2008
scheiding-lezing
De ultieme krachtmeting op de schaats is natuurlijk de Friese Elfstedentocht. Wie deze monstertocht volbrengt, is een kanjer, wie de wedstrijd wint een held. Dat komt deels door de zwaarte, maar toch vast ook omdat Elfstedentochten zeldzaam zijn.
De laatste drie Elfstedentochten zijn volstrekt anders dan de twaalf edities die tussen 1909 en 1963 werden verreden. Eelke Lok neemt u mee naar de wording van deze tocht der tochten.

Eelke Lok is journalist en werkt bij Omrop Fryslân.


Records bij het schaatsen, zijn er grenzen? - Dubbellezing
Harm Kuipers en Marnix ten Kortenaar
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 13 februari 2008
scheiding-lezing
De tijden die voormalig wereldkampioen en schaatslegende Jaap Eden ruim een eeuw geleden op de klokken zette, zijn tegenwoordig voor iedere recreant haalbaar. De toptijden van Ard Schenk, daar draait een beetje B-junior zijn hand niet meer voor om. Wereldrecords stonden vroeger wel eens 20 jaar. Nu breken schaatsers ze om de twee à drie jaar. Hoe komt dat? En komt aan de constante reeks records ooit een einde? Twee cracks over één vraag.

Prof.dr. Harm Kuipers is hoogleraar Bewegingswetenschappen in Maastricht. Hij is voormalig langebaanschaatser en behoort tot het selecte gezelschap van Nederlandse schaatsers die ooit wereldkampioen all round werden. Kuipers werd het in 1975 in Oslo. Hij combineerde destijds zijn langebaancarrière met een studie Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dr. Marnix ten Kortenaar is schrijver, chemicus en voormalig langebaanschaatser. De Olympische Spelen in Nagano, waar hij als schaats-Oostenrijker de vijf en tien kilometer reed, werden zijn persoonlijke hoogtepunt (resp. tiende en twaalfde). Tegenwoordig is Ten Kortenaar naast zijn werk als chemicus actief als bestuurslid van de sectie Shorttrack van de KNSB.

Deze lezingen zijn een initiatief van de schaatsminnende medewerkers van Studium Generale Groningen en van de jubilerende studentenschaatsclub TJAS.

Zie ook

Placeholder
Koosje van Doesen, Viktoria Koblenko, Frank den Hollander, Marjo Buitelaar
Nederlands

Sinds enige tijd moet je – als je Nederlander wilt worden of als je je in Nederland wilt vestigen – aantonen dat je de taal beheerst en op de hoogte bent van onze gebruiken en g

Brian Dunphy
And the American Experience
English

How has this hit television show been able to be taken seriously?

Joost de Vries
Over J.D. Salinger, Haruki Murakami en vooral niet volwassen willen worden
Nederlands

Superhelden domineren de bioscopen, Young Adult romans bestormen de bestsellerlijsten, en niemand weet voor z’n dertigste wat hij wil gaan doen met zijn leven. Toch?