Skip to main content
Placeholder
Nederlands

Dit is het EINDE!

Zes minilezingen en een quiz

Om de haverklap wordt het einde van een trend of zelfs een tijdperk aangekondigd. Het einde van het ik-tijdperk, het einde van de wereldeconomie, het einde van de geschiedenis of zelfs het einde der tijden. Zo maakte afgelopen voorjaar een auto met een opvallend opschrift Groningen onveilig: ‘Jezus komt, 30 juni 2007, einde der religies.’ Het ultieme einde was nabij, volgens deze Nostradamus uit Paddepoel. Godsdienstwaanzin, astrologisch geneuzel of gewoon een gevalletje koffiedik kijken? Studium Generale houdt zich liever bij de feiten. Feit is dat het jaar 2007 gewoon weer op zijn einde loopt en dat is een mooie aanleiding om u te verrassen met een lichtvoetig totaalprogramma over trieste, lachwekkende, aangrijpende, kolderieke en zinnenstrelende eindes. Van pakkende filmscènes tot dessertwijnen en van spectaculaire ontknopingen van sportwedstrijden tot machines die van geen ophouden weten. Presentator en quizmaster Frank den Hollander leidt u door een speels en gevarieerd programma met zes minilezingen en een publieksquiz. Zo gaan we, met het nodige verbale vuurwerk, vrolijk op weg naar het einde!

Perpetuum mobile
Rolf ter Sluis, directeur van het Universiteitsmuseum, demonstreert een apparaat dat in de buurt komt van het lang gezochte perpetuum mobile: eenmaal in beweging gaat het eindeloos door.

Spectaculaire slotminuten
Sportwedstrijden hebben soms een onwaarschijnlijke afloop. Jan Vlieg, oud-bondscoach en tafeltenniscoach, over de meest enerverende slotminuten uit de sportgeschiedenis.

De laatste adem van helden en schurken
Helden en schurken komen nogal eens op gruwelijke wijze aan hun einde. Historicus Catrien Santing vertelt over de laatste seconden van onder andere Balthasar Gerards.

Dessertwijnen
Gertruud Prenger, vinoloog en lid van de Wijnacademie, presenteert haar favoriete dessertwijnen en laat enkele proefpersonen even genieten.

Het einde der tijden
Yme Kuiper, hoogleraar religieuze en historische antropologie, verklaart waarom allerlei sekten maar ook missionarissen ons bang wilden maken met het naderende einde van de wereld.

Kippenvel in het donker
Frans Westra, artistiek directeur van Filmtheater Images, toont fameuze slotscènes uit speelfilms die hem nog steeds raken.

En een publieksquiz m.m.v. Frank den Hollander, Herman Meijer en Dorien Vrieling

See also

met Tomas Serrien en het Kamerorkest van het Noorden
i.s.m. Soundsofmusic
Nederlands

Heb je al eens geluisterd naar een Hindoestaanse Dhrupad, een Gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen?

Tom Struyf
Concept, tekst en spel door Tom Struyf
Nederlands

Vergeetstuk gaat over het geheugen en herinneringen, het is een realitytheatervideoperformance balancerend op de grens tussen theater, lezing, voorstelling en documentaire.