Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Dit is het EINDE!

Zes minilezingen en een quiz

Om de haverklap wordt het einde van een trend of zelfs een tijdperk aangekondigd. Het einde van het ik-tijdperk, het einde van de wereldeconomie, het einde van de geschiedenis of zelfs het einde der tijden. Zo maakte afgelopen voorjaar een auto met een opvallend opschrift Groningen onveilig: ‘Jezus komt, 30 juni 2007, einde der religies.’ Het ultieme einde was nabij, volgens deze Nostradamus uit Paddepoel. Godsdienstwaanzin, astrologisch geneuzel of gewoon een gevalletje koffiedik kijken? Studium Generale houdt zich liever bij de feiten. Feit is dat het jaar 2007 gewoon weer op zijn einde loopt en dat is een mooie aanleiding om u te verrassen met een lichtvoetig totaalprogramma over trieste, lachwekkende, aangrijpende, kolderieke en zinnenstrelende eindes. Van pakkende filmscènes tot dessertwijnen en van spectaculaire ontknopingen van sportwedstrijden tot machines die van geen ophouden weten. Presentator en quizmaster Frank den Hollander leidt u door een speels en gevarieerd programma met zes minilezingen en een publieksquiz. Zo gaan we, met het nodige verbale vuurwerk, vrolijk op weg naar het einde!

Perpetuum mobile
Rolf ter Sluis, directeur van het Universiteitsmuseum, demonstreert een apparaat dat in de buurt komt van het lang gezochte perpetuum mobile: eenmaal in beweging gaat het eindeloos door.

Spectaculaire slotminuten
Sportwedstrijden hebben soms een onwaarschijnlijke afloop. Jan Vlieg, oud-bondscoach en tafeltenniscoach, over de meest enerverende slotminuten uit de sportgeschiedenis.

De laatste adem van helden en schurken
Helden en schurken komen nogal eens op gruwelijke wijze aan hun einde. Historicus Catrien Santing vertelt over de laatste seconden van onder andere Balthasar Gerards.

Dessertwijnen
Gertruud Prenger, vinoloog en lid van de Wijnacademie, presenteert haar favoriete dessertwijnen en laat enkele proefpersonen even genieten.

Het einde der tijden
Yme Kuiper, hoogleraar religieuze en historische antropologie, verklaart waarom allerlei sekten maar ook missionarissen ons bang wilden maken met het naderende einde van de wereld.

Kippenvel in het donker
Frans Westra, artistiek directeur van Filmtheater Images, toont fameuze slotscènes uit speelfilms die hem nog steeds raken.

En een publieksquiz m.m.v. Frank den Hollander, Herman Meijer en Dorien Vrieling

Zie ook

Placeholder
Olaf Vos. Inleiding Martin Hillenga
Workshop Olaf Vos
Nederlands

Als nieuwe student in Groningen komt er een hoop op je af: je gaat op jezelf wonen, begint een nieuwe opleiding en maakt kennis met het studentenleven.

Placeholder
Jacques Wallage, Frank Ankersmit, Hans Engels
Over de kloof met de burgers
Nederlands

De kloof tussen politiek en burgers is onaanvaardbaar groot. Burgers vertrouwen partijen en politici niet meer. Daardoor neemt ook het gezag van de overheid af.

Raphael Rodan, Karima el Fillali and others
Music and Stories inspired by Andalusian Culture
English

Studium Generale celebrates the end of the year with a special literary-musical program inspired by poetry and stories from the illuminated streets of Córdoba and the historic b