Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
16:00 – 17:00
Locatie

Pollux
Noorderplantsoen
Nederland

Tickets
€8,- excl. reserveringskosten, via Noorderzon

Wat ruikt het hier lekker!

Caro Verbeek

Wat ruik je? De heerlijke geur van versgebakken brood, de geur van de zilte zee of de kenmerkende geur van een bruine kroeg: geuren beïnvloeden in grote mate hoe we ons voelen en gedragen. Bovendien is reuk  in veel sterkere mate dan andere zintuigen in staat om ons terug te brengen naar onze vroege jeugd. En soms kan een geur ons vergeten momenten laten herbeleven. Een vleugje sigarenrook kan je weer op de schoot van je opa doen wanen. Of het aroma van een parfum doet je terugdenken aan je grote liefde.

In deze theaterlezing neemt historicus en geurexpert Caro Verbeek ons aan de hand van vervlogen geuren mee op reis door de tijd, met behulp van een ware geurshow door AromaJockey Scentman. Kun je het verleden ruiken? Welke geuren zijn er verdwenen? En wat zijn typisch Groningse geuren?


Caro Verbeek is een internationaal gerenommeerd historicus met een specialisatie in de zintuigen. Ze promoveerde op de rol van geur in kunst en cultuur, richtte het geurplatform 'Odorama' op en is auteur van Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus. Ze staat bekend om haar out-of-the-box benadering van kunst en educatie, waarbij ze zintuigen van het publiek prikkelt. Ze is universitair docent analytische waarneming en zintuigengeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en conservator Mondriaan in Kunstmuseum Den Haag.

Dit programma is onderdeel van het &Society programma van Performing Arts Festival Noorderzon.

Ook in deze serie

Zie ook

Pre-Premiere screening of
With an introduction and Q&A by Tom Postmes
The Stanley Milgram Story
English

In 1961, famed social psychologist Stanley Milgram conducted a series of radical behavior experiments that tested ordinary humans willingness to obey authority.