Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Droomvlucht

Sander Koenen in gesprek met André Kuipers
André Kuipers en Sander Koenen

Astronaut André Kuipers vertelt over zijn spannende ruimtereis en gaat in gesprek met het publiek en zijn biograaf, journalist en fotograaf Sander Koenen, over leven en werken in de ruimte en de wetenschappelijke experimenten waaraan hij meewerkte.

Na jaren van intensieve voorbereidingen verliet de Nederlandse astronaut en arts André Kuipers op 21 december 2011 voor de tweede keer de aarde voor een lange missie in de ruimte. Ruim zes maanden leefde en werkte hij in het internationale ruimtestation ISS. Natuurlijk genoot hij volop van deze prachtige ervaring, maar het was ook hard werken en soms stevig afzien. Tijdens zijn ruimtereis voerde André Kuipers ruim 50 wetenschappelijke experimenten uit: een bonte verzameling proeven, van natuurkunde en biologie tot neurologische experimenten en onderzoeken naar het functioneren van het menselijk lichaam in gewichtloze toestand. Wetenschappers op de grond werken graag met astronauten, die vooral uitvoerders van experimenten in de ruimte zijn en soms ook proefpersoon. Zo stond André Kuipers voor en na zijn ruimtereis stukjes spier uit zijn kuit af voor een onderzoek naar verandering van spieren in gewichtloze omstandigheden.

André Kuipers vertelt over zijn spannende ruimtereis en gaat in gesprek met zijn biograaf, journalist en fotograaf Sander Koenen, en het publiek over hoe het is om te leven en werken in de ruimte en in gewichtloosheid, over de vele wetenschappelijke experimenten die hij  tijdens de ruimtereis deed en over de achterliggende vraag  waarom bemande ruimtevaart belangrijk is. Na afloop signeert hij de biografie ‘Droomvlucht. Het verhaal van astronaut André Kuipers', en andere boeken in de stand van Scholtens & De Slegte.

Mini College Tour
Voorafgaand aan de lezing bij Studium Generale spreekt André Kuipers in ForumImages met 160 scholieren uit Groningen en Haren. Deze besloten bijeenkomst is georganiseerd door Groninger Forum en de Kinderuniversiteit van de RUG.

Interessante links
Wikipedia: André Kuipers
ESA: André Kuipers' bio
ESA: André Kuipers' logboek
Pauw & Witteman: Interview met André Kuipers
Volkskrant: Over 'Droomvlucht'

Zie ook

Richard Dawkins
Darwin's Five Bridges
English

A public lecture by evolutionary biologist and author Richard Dawkins.