Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Stories We Believe in

Van der Leeuw-lezing 2012

Mensen hebben een diepe behoefte aan grote verhalen die het chaotische leven ordenen en zin geven.

Om te overleven in een chaotische wereld hebben we verhalen nodig. Philipp Blom schetst in zijn Van der Leeuw-lezing de diepe menselijk behoefte aan verhalen als tegenwicht tegen de willekeur van het bestaan. Verhalen zijn geen onschuldig vermaak voor kinderen en volwassenen die aan de werkelijkheid willen ontsnappen. Collectieve verhalen komen tegemoet aan onze honger naar betekenis en zingeving. Ze vertellen ons wie we zijn, verbinden ons met andere mensen, verschaffen ons een verleden en een toekomst, en geven vorm aan ons dagelijks leven, onze emoties en onszelf. Of ze echt gebeurd zijn maakt volgens Blom weinig uit. Het gaat erom of ze een narratieve kracht hebben en ons aanspreken. Ook al gaat het om fictie, we ervaren ze als waar en in die zin kunnen ze ons ook misleiden.

Een van de krachtigste verhalen in onze moderne cultuur is de macht van de vrije markt. De almachtige markt heeft een bijna theologische betekenis gekregen.  Ten onrechte, vindt Blom. De markt is geen van God gegeven grootheid maar een sociale en ideologische keuze waarvan de schaduwkanten steeds zichtbaarder worden. Het is volgens hem tijd voor een nieuw meer humaan verhaal met de nadruk op solidariteit, reële behoeftebevrediging en gezamenlijke verantwoordelijkheden.  En voor een andere houding die voorkomt dat we opnieuw de gevangene van een verhaal worden.

De Duitse historicus, romancier en journalist Philipp Blom (1970) werd geboren in Hamburg en studeerde in Wenen en Oxford. Zijn bekendste werk, De duizelingwekkende jaren, gaat over de revolutionaire periode van 1900 tot 1914. In een andere historische studie, Het verdorven genootschap, volgt Blom achttiende-eeuwse Franse denkers die hun tijd ver vooruit waren.

Geert Mak (Vlaardingen, 1946) is journalist en schrijver van succesvolle boeken als Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader, In Europa en het dit najaar verschenen Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika. In 2010 trok Mak maandenlang dwars door de VS, in het voetspoor van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck, die in 1960 samen met zijn poedel Charley door zijn vaderland reisde.

Stichting Van der Leeuw-lezing, opgericht in 1983, is een samenwerkingsverband van de provincie Groningen, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, de Volkskrant en de Stichting Martinikerk Groningen. De 30e Van der Leeuw-lezing is mede mogelijk gemaakt door boekhandel Selexyz Scholtens te Groningen, het Groninger Klokkenluiders Gilde en Studium Generale Groningen.

Interessante links
Phlipp Blom
Wikipedia Philipp Blom
Geert Mak

Wikipedia Geert Mak


Voor informatie over kaarten en donateurschap zie Van der Leeuw-site 

Georganiseerd door de Stichting Van der Leeuw-lezing

Zie ook

Carel ten Cate en theatergroep Cowboy bij Nacht
Over supernormale prikkels, stripfiguren en karikaturen
Nederlands

Waarom vinden we baby’s en kuikentjes zo schattig. En hoe spelen striptekenaars, cartoonisten en reclamemakers hierop in?

Placeholder
Ali Edelenbosch, Rik Herngreen, Hans van der Lans
Hoe wordt Nederland weer mooi?
Nederlands

Het Nederlandse landschap verrommelt, daarover bestaat zo ongeveer nationale consensus.