Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Aaaah....schattig!

Over supernormale prikkels, stripfiguren en karikaturen
Carel ten Cate en theatergroep Cowboy bij Nacht

Waarom vinden we baby’s en kuikentjes zo schattig. En hoe spelen striptekenaars, cartoonisten en reclamemakers hierop in?

Waarom heeft Mickey Mouse zulke grote ogen? Waarom vinden we teddyberen schattig? Waarom kan een karikatuur herkenbaarder zijn dan de werkelijke persoon? Wat maakt sommige mensen aantrekkelijker dan andere? En tenslotte: wat heeft dat alles met zilvermeeuwen, hun snavels en hun eieren te maken? Het antwoord op al deze vragen gaat, onder meer, terug op het werk van de beroemde Nederlandse gedragsbioloog en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen: de supernormale prikkel. Dit zijn overdreven prikkels waarop sterker wordt gereageerd dan op een normale, natuurlijke prikkel. Tinbergen ontdekte een dergelijke prikkel tijdens een experiment met meeuwenkuikens. Er zijn vele voorbeelden bij dier en mens, die laten zien wat een supernormale prikkel is en hoe die werkt. Ze zijn terug te vinden in het werk van striptekenaars, cartoonisten en reclamemakers.

Lezing van Carel ten Cate met een theatrale in- en uitleiding over ‘De meeuwen van Tinbergen’ van theatergroep Cowboy bij Nacht.

Carel ten Cate werkt als hoogleraar gedragsbiologie aan het Instituut voor Biologie van de Universiteit Leiden. Zijn grote inspirator is Niko Tinbergen (Nobelprijs, 1973), die in Leiden de basis legde voor de Gedragsbiologie. Ten Cate is op wetenschappelijk gebied geïnteresseerd in de relatie tussen de mechanismen van het gedrag van dieren en evolutionaire processen, waarbij hij onderzoek doet aan communicatiesignalen bij dier en mens.

Theatergroep Cowboy bij Nacht ontwikkelde het interdisciplinaire kunstproject project ‘De Meeuwen van Tinbergen’, dat met een theatervoorstelling op locatie in première ging op het Oerol Festival. Tijdens deze Studium Generale-lezing speelt Cowboy bij Nacht een inleidende en een uitleidende scène uit ‘De Meeuwen van Tinbergen’. Meer informatie

Interessante links
Wikipedia Over Niko Tinbergen
Universiteit Leiden Carel ten Cate
Over Cowboy bij Nacht
Cowboy bij Nacht op Youtube:
Op Terschelling bij de meeuwen
Over theatershow 'Meeuwen van Tinbergen' op Oerol

 

Zie ook

Nancy Bauer
A Philosophical Approach
English

Using pornography as an example, Nancy Bauer suggests that philosophers are inclined to miss the mark when it comes to understanding real-world phenomena:  their theories d

Janka Stoker, Yme Kuiper, Henk Eggens
Nederlands

De ideale leider bestaat niet. Elke tijd, iedere organisatie en zelfs iedere situatie kent zijn eigen type leider. Toch zijn we steeds op zoek naar ideale leidersfiguren.

Arjen Lubach in gesprek met Emanuel Rutten en studenten
Voorbij de ratio
Nederlands

De wereld van de student anno 2017 draait vooral om feiten, logica en bewijzen. Alles in de wereld is te verklaren.