Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
uitverkocht
Nederlands
Locatie

De Oosterpoort (grote zaal)
Trompsingel 27
Groningen
Nederland

Tickets
Zaal open om 19.00 uur

Een ontmoeting met Ben Feringa

Met optredens van Swinder en Esmé van den Boom
Ben Feringa in gesprek met Coen Verbraak

Hij is de trots van Groningen. Een briljant en gepassioneerd onderzoeker, die de meest prestigieuze wetenschappelijke prijs ter wereld kreeg voor zijn moleculaire machines: Ben Feringa. In december kreeg hij uit handen van de Zweedse koning de Nobelprijs voor de scheikunde. Hij groeide op in het Drenthse Barger-Compascuum, op de boerderij, maar raakte gefascineerd door de scheikunde en de mogelijkheden om een nieuwe (nano)wereld te scheppen. Hij ontwikkelde een door licht aangedreven nanomotor, ontwierp een moleculaire auto en kwam vorig jaar met een ronddraaiend motormolecuul dat chemische energie gebruikt, waardoor het beter geschikt is voor gebruik in het menselijk lichaam. In zijn Nobellezing Op avontuur in de nanowereld vertelt hij vol passie over zijn onderzoek. Waar ligt de kiem van deze passie voor wetenschap? Hoe kreeg hij zijn ideeën en hoe wist hij ze te verwezenlijken?

Topinterviewer Coen Verbraak (Kijken in de ziel) gaat in gesprek met Ben Feringa en ook het publiek kan vragen stellen. Kortom, een boeiende ontmoeting met onze eigen Nobelprijswinnaar, met muzikale bijdragen van de Groningse band Swinder en een lofdicht van Esmé van den Boom, huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen.

Op deze avond was het boek ‘Nobel op de kaart’ ten doop gehouden. Dit boek over Nederlandse Nobelprijswinnaars bevat een fonkelnieuw hoofdstuk over Ben Feringa.

Zie ook

Placeholder
Dr. Rienk Dekker
Over sportblessures met ingrijpende gevolgen
Nederlands

Sport is gezond, luidt het gezegde. Wie regelmatig beweegt, blijft beter in conditie. Maar sporters lopen ook serieuze risico's.

Placeholder
Andrew Hamilton
Inside and Out
English

A black hole is a region of space in which the gravitational field is so powerful that nothing, not even light, can escape.

Blaauw Lecture 2014
Alex Szalay
English
Mapping the universe is like a “Cosmic Genome Project”, the survey that mapped the structure of the nearby Universe took over 16 years.