Overslaan en naar de inhoud gaan

Einstein

Prof.dr. Eric Bergshoeff

2005 is niet alleen het Jaar van de Natuurkunde, maar vooral ook het Jaar van Einstein. Precies honderd jaar geleden had Einstein zijn ‘Annus Mirabilis’, waarin hij een vijftal meesterwerken schreef die het aanzien van de natuurkunde van de vorige eeuw bepaalden. Toch verklaart dit nog niet waarom Einstein de icoon van de wetenschap geworden is. We vinden zijn afbeelding overal op terug, van T-shirt tot koffiemok, en zijn wereldberoemde formule E=mc2 spreekt tot ieders verbeelding.

Maar weten we wat deze formule precies betekent en hoe komt het eigenlijk dat Einstein zo enorm populair geworden is? In tegenstelling tot sporters en kunstenaars blijven wetenschappers immers vrijwel altijd onbekend bij het grote publiek. In deze Everything you always wanted to know...-lezing gaan we op deze en andere vragen in. Voorkennis is niet vereist!
                            
Eric Bergshoeff is hoogleraar theoretische hoge-energiefysica in Groningen. Hij is gepromoveerd in Leiden en is postdoc geweest in Boston (USA) en Triëste (Italië). Hij is enkele jaren werkzaam geweest bij de Europese deeltjesversneller CERN (Zwitserland). Sinds 1991 werkt hij in Groningen, eerst als KNAW-fellow en sinds 2001 als hoogleraar. Zijn specialismes zijn de quantumzwaartekracht en de snaartheorie.

Everything you always wanted to know is een middagcollege over kopstukken en hoofdzaken in de wetenschap, cultuur en maatschappij. Over Grote Gebeurtenissen, Grote Theorieën, Grote Namen en Omvattende Concepten. Van Big Bang tot Supersnaren, van Plato tot Wittgenstein, van Mythologie tot Chaostheorie, van Homerus tot Huizinga.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Georg Frerks, Liesbeth Heyse, Linda Polman, Bert de Boer
Over noodhulp na de tsunamiramp
Nederlands

De tsunami die tweede kerstdag Zuid-Azië overspoelde bracht wereldwijd enorme hulpstromen op gang.

Peter Gøtzsche
Look up the Evidence Yourself
English

What is best thing to do when you’re feeling ill? In the time of internet and information overload, it is awfully difficult to tell who, or what to trust for medical advice.