Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Online
Nederland

Tickets
Vol!

Einsteins droom

van de oerknal tot zwarte gaten
Robbert Dijkgraaf

Het is een gouden tijd voor zwaartekrachtsonderzoek. Pas nu, meer dan honderd jaar na de ontdekking van de relativiteitstheorie, zien we de volledige realisatie van Einsteins droom – hoe de oorsprong, samenstelling en toekomst van het heelal wordt bepaald door de meetkunde van ruimte en tijd. Recente technologie heeft vele nieuwe vensters in het onderzoek geopend, van de straling van de oerknal en zwaartekrachtsgolven tot de eerste foto van een zwart gat. Tegelijkertijd resteren er diepe, existentiële vragen over donkere materie, donkere energie en aard van ruimte en tijd op de allerkleinste schalen waar de quantumtheorie regeert. Zijn ruimte en tijd uiteindelijk niet meer dan een illusie?

Robbert Dijkgraaf is directeur en Leon Levy Professor aan het Institute for Advanced Study in Princeton en universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt op het gebied van de snaartheorie, kwantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica.

J.C. Kapteyn Lezing
Het Koninklijk Natuurkundig Genootschap (KNG, opgericht in 1801) organiseert jaarlijks, i.s.m. Studium Generale Groningen, de Jacobus C. Kapteyn Lezing voor een breed publiek. De lezing is vernoemd naar de vermaarde astronoom Jacobus C. Kapteyn (1851-1922), de eerste hoogleraar sterrenkunde aan de RUG en vele jaren lid van het bestuur en voorzitter van de wetenschappelijke afdeling van het KNG.

Ook in deze serie

Zie ook

Amina Helmi - Sold out!
Unraveling the history of the Milky Way
English

How do galaxies evolve? What is the history of the creation of the Milky Way? And how do we create our story about this?