Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Foucault over de illusie van een autonoom leven

Machiel Karskens

Michel Foucault heeft de idee van de mens als een vrij handelend, zelf denkend, autonoom subject definitief de grond in geboord.

Michel Foucault (1926-1984) heeft de idee van de Mens als een vrij handelend, zelf denkend, autonoom subject definitief de grond in geboord. ‘De mens is een uitvinding van recente datum ...  die zal verdwijnen als een gezicht in het zand op de vloedlijn van de zee’ , zo eindigt zijn studie naar de moderne tijd. Later noemt hij de overtuiging dat wij een eigen zelf zijn, dat in vrijheid kan bepalen wat het zelf denkt en doet, niets anders dan een product van een overal werkzaam machtssysteem van disciplinering en normalisering.  Maar Foucault is tegelijk de filosoof en activist die steeds weer duidelijk maakt dat waar macht is ook altijd verzet is, dat je je grenzen moet overschrijden en van je leven een kunstwerk moet maken. Ben je dan niet juist een autonome mens? Nee, zo zal Foucault volhouden, maar je bent ook geen passief slachtoffer van boze machten. Wat ben je dan wel?

Machiel Karskens is emeritus hoogleraar sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vorig jaar verscheen zijn boek Foucault.
 

Interessante link:
Website Michel Foucault

 

buttonMp4Video-opname lezing Machiel Karskens

Ook in deze serie

Zie ook

Douwe Draaisma, Loes Damhof, Jennifer Wichers, Tim Runia e.v.a.
Nederlands

Speeddaten, studententheater, improv comedy, singer songwriters, hippe bands, expositie, eten, drinken en feest!

Placeholder
Koosje van Doesen, Viktoria Koblenko, Frank den Hollander, Marjo Buitelaar
Nederlands

Sinds enige tijd moet je – als je Nederlander wilt worden of als je je in Nederland wilt vestigen – aantonen dat je de taal beheerst en op de hoogte bent van onze gebruiken en g