Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00

Kant over determinisme en vrije wil

Pauline Kleingeld

Immanuel Kant verdedigde het determinisme en tegelijkertijd de ‘absolute’ vrijheid van de wil.

Immanuel Kant (1724-1804) verdedigde als natuurwetenschapper en filosoof de these van het determinisme. Hij was bovendien erg geïnteresseerd in omgevingsfactoren die ons gedrag beïnvloeden zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Maar tegelijkertijd staat Kant bekend als degene die de ethiek fundeerde in de rede en als iemand die de ‘absolute’ vrijheid van de wil verdedigde. Nu er tegenwoordig van vele kanten betoogd wordt dat de sociale psychologie en neurowetenschap laten zien dat de rede bitter weinig te zeggen heeft over ons gedrag en dat wilsvrijheid niet bestaat, wint Kants onwaarschijnlijk ogende combinatie van gedachten aan actualiteit. Maar kan Kants oplossing overtuigen?
 
Pauline Kleingeld is hoogleraar ethiek en haar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is de auteur van o.a. Kant and Cosmopolitanism: The Philosophical Ideal of World Citizenship (Cambridge UP 2012) en Fortschritt und Vernunft: Zur Geschichtsphilosophie Kants (Würzburg 1995). Haar artikelen behandelen thema's op het gebied van de ethiek, morele psychologie, politieke filosofie, Kant en het Kantianisme.

Interessante link:
Website Trouw.nl - Zonder vrijheid is moraal nog altijd zinloos meende Kant
 

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Jan, Jan jr. en Bas Blokker
Nederlands

De Bijbel is het bestverkochte boek aller tijden, maar is ook altijd terug te vinden op de lijsten van minst gelezen boeken.