Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00 – 21.30
Locatie

Rabo Studio, Forum
Nieuwe Markt 1
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Geloof, hoop en liefde

Paul van Sasse van Ysselt, Sujin Rosie en Rhoda Schuling

Waar haal jij voldoening uit in het leven? Soms vliegt het leven voorbij zonder dit te overdenken, maar af en toe worden we er plotseling door geraakt. Momenten van liefde en vreugde, of de pijn van eenzaamheid of wanhoop, dagen ons uit om na te denken over de zin van ons bestaan. Wat is de betekenis van het leven? Hoe geef je er invulling aan? Wat biedt houvast?

Spiritualiteit en religie kunnen een waardevolle rol spelen voor individuen en gemeenschappen, maar wat is het verschil eigenlijk tussen die twee? Hoe geven mensen in onze moderne samenleving vorm aan hun zingevingsvragen? En hoe past religie zich aan in de moderne samenleving? Is iedereen nog wel vrij om te geloven wat hij wil? 

In dit Kenniscafé gaat moderator Meriam Tuinhof in gesprek met onder andere rechtswetenschapper Paul van Sasse van Ysselt over geloof en wetgeving in onze democratische rechtsstaat, en met promovendus Sujin Rosie die uitlegt hoe geestelijk verzorgers, maar ook vrijwilligers, kunnen ondersteunen bij zingevingsvragen. Ook leefstijlonderzoeker en compassie-opleider Rhoda Schuling sluit aan; zij gaat in op de rol van zingeving bij leefstijlcoaching en de behandeling van psychische klachten.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

 


Animatie: Yvette Compaijen

Livestream:

Kenniscafé: Geloof, hoop en liefde

Ook in deze serie

Zie ook

Peter Barthel en Sjoerd Griffioen
UITVERKOCHT!
Nederlands

In 2014 ontving de Rijksuniversiteit Groningen een brief van de zevenjarige Anco, met de vraag: ‘Bestaat God – kan de universiteit dat uitzoeken?’.

Reza Aslan, Erin Wilson
English

The history of religion is one long and remarkably cohesive attempt to understand the divine by giving it