Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Rabo Studio, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

De zorg onder het mes

Hinke van der Werf, Jochen Mierau en Willem Drenthen

De zorg piept en kraakt. Zorgkosten rijzen de pan uit, er zijn niet genoeg handen aan het bed en de IC-capaciteit schiet tekort. Loopt het zorgsysteem vast? De problemen zijn namelijk best groot. De vergrijzing en de toename van chronische ziekten maken het zorgsysteem complexer. Om te voldoen aan de zorgvraag wordt steeds vaker een beroep gedaan op mantelzorgers en de voortdurend veranderende regels maken het er ook niet makkelijker op. Wie weet tegenwoordig nog waarvoor hij wel of niet verzekerd is? Is de zorg nog wel van ons allemaal? Moet het zorgstelsel misschien op de schop?

In dit Kenniscafé gaat Jelte Posthumus in gesprek met onder andere docent-onderzoeker Hinke van der Werf over waarom het zo belangrijk is om jonge mantelzorgers te (h)erkennen en met ze te praten over de stress en drukte die het opgroeien met een chronisch ziek familielid met zich meebrengt. Specialist ouderengeneeskunde Willem Drenthen vertelt over de zorgverarming in verzorgings- en verpleeghuizen en de toekomst van het zorglandschap. Gezondheidseconoom Jochen Mierau legt uit waarom het huidige zorgstelsel niet meer van deze tijd is en waarom rigoureuze keuzes nodig zijn om meer gezondheid mogelijk te maken. 

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Kun je er niet bij zijn? Volg dan de livestream:



 Animatie bij het Kenniscafé door Yvette Compaijen:

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met Marloes Emous, Anton Scheurink en Andrea Werkman
Nederlands
Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar. Hoewel we allerlei campagnes lanceren om gezond gedrag te stimuleren, zijn ze vaak niet effectief genoeg. Wat kunnen doen zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om lichter door het leven te gaan?

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Henri Leuvenink, Marion Siebelink en Inge Loohuis
Hoe ver zijn we?
Nederlands

UMCG ontwikkelde een nieuwe bewaartechniek om organen en in een betere conditie te kunnen houden.