Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Giftig

Barbro Melgert, Ymkje Stienstra en Janet Hoven

Van microscopisch kleine stukjes plastics in de lucht, landbouwgif op ons voedsel tot medicijnresten in het oppervlaktewater. Via allerlei wegen krijgen mensen stoffen binnen die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wat weten we over de effecten van deze stoffen op ons en onze leefomgeving? Dieren, planten en mineralen; in de loop van miljoenen jaren is er een breed scala aan gifstoffen in de natuur ontstaan. Hoe verschillen deze natuurlijke gifstoffen van het kunstmatige gif dat we gebruiken om bijvoorbeeld gewassen te beschermen? Kunnen we onderzoeken of al deze synthetische stoffen mogelijk giftig of op andere manieren ziekmakend zijn? 

In dit Kenniscafé gaat Jelte Posthumus in gesprek met onder meer hoogleraar Farmaceutische Immunologie Barbro Melgert over de gevolgen van microplastics als die in onze longen terecht komen en met hoogleraar en internist Ymkje Stienstra, die onder meer onderzoek doet naar de zorg voor slachtoffers van slangenbeten in Afrika. In 2018 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie slangenbeten tot verwaarloosde tropische ‘ziekte’ verklaard. Hoe ziet de strijd tegen deze ‘ziekte’ eruit? Janet Hoven, strategisch adviseur bij Waterleidingsmaatschappij Drenthe (WMD), legt uit hoe de stoffen die landbouw en industrie uitstoten de kwaliteit van grondwater beïnvloeden. Hoe voorkomen we dat ons drinkwater te veel schadelijke stoffen bevat?

Dit Kenniscafé is tot stand gekomen in samenwerking met de Aletta Jacobs School of Public Health. Met hun interactieve installatie Gif, binnenkort te zien in het Forum, wil deze School de impact van wetenschap over publieke gezondheid vergroten en bijdragen aan meer gezonde jaren voor alle noorderlingen. 

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Animatie en illustratie door Yvette Compaijen.
 

Ook in deze serie

Paul van Sasse van Ysselt, Sujin Rosie en Rhoda Schuling
Nederlands

Waar haal jij voldoening uit in het leven? Soms vliegt het leven voorbij zonder dit te overdenken, maar af en toe worden we er plotseling door geraakt.

Zie ook

Placeholder
Thierry Baudet. Coreferent: Frank Ankersmit
Nederlands

Volgens politiek commentatoren heeft Nederland met Rutte 1 haar meest conservatieve regering van de afgelopen veertig jaar gekregen.