Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Grizzly man

Documentaire, Engels met Nederlandse ondertitels
Inleiding: Martin Drenthen

Timothy Treadwell leefde dertien jaar lang elke zomer tussen een groep wilde grizzlyberen, om uiteindelijk door een van zijn beren te worden opgegeten.

Grizzley Man is een docudrama over Timothy Treadwell, die dertien jaar lang elke zomer naar de wildernis van Alaska trok om te leven tussen een groep wilde grizzlyberen, en uiteindelijk door een van zijn beren te worden opgegeten. Werner Herzog bewerkte de honderden uren videomateriaal die Timothy achterliet tot een fascinerende film. Milieufilosoof Martin Drenthen leidt de film in met een lezing over ‘Grizzy Man en ons paradoxale verlangen naar wildheid’.
Onze verhouding tot de natuur is tegenwoordig chronisch dubbelzinnig. We zijn geïnteresseerd in natuur die aan onze controle ontsnapt en gefascineerd door de grenzen van onze beschikkingsmacht. Maar in ons verlangen de maatschappij te ontvluchten nemen we onszelf onvermijdelijk mee. We lopen met hightech gadgets beladen door de natuur op zoek naar authentieke ervaringen van wildheid. Dreigen we de wildernis niet juist kwijt te raken door de manier waarop we ons verlangen naar wildheid vormgeven?
 
Martin Drenthen is milieufilosoof en werkt als universitair hoofddocent Filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij is coördinator van het Centre for Nature and Society, onderdeel van het Institute for Science, Innovation and Society van de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar verschillende thema's in de toegepaste ethiek, met name de milieufilosofie. Hij promoveerde in 2003 op een onderzoek naar de betekenis van Nietzsche's moraalkritiek voor de hedendaagse milieuethiek, en morele betekenis van wildheid in ethische debatten rondom natuurontwikkeling. De laatste tijd richt zijn onderzoek zich op ethische en filosofische kwesties rond de verhouding tussen mens en landschap. Sinds begin 2013 is hij projectleider van een VIDI onderzoeksproject ‘Reading the Landscape’.

Ook in deze serie

Speelfilm, Duits met Engelse ondertitels
Inleiding: Gerrit Breeuwsma
Jeder für sich und Gott gegen alle
Nederlands

De 16-jarige vondeling Kaspar Hauser die op 26 mei 1828 uit het niets leek op te duiken, is een bron voor speculatie en mythevorming.

Zie ook

Placeholder
Oliver Sacks
English

As a physician and a writer, Oliver Sacks is concerned above all with the ways in which individuals survive and adapt to different neurological diseases and conditions, and what

Placeholder
John Videler, Ward van der Houwen
Nederlands

Vogels vliegen beter dan vliegtuigen, geribbelde schubben verminderen de wrijvingsweerstand van haaien, tanden van slakken breken nooit af, die op boorkoppen van cutterzuigers v

Jelle Reumer
Nederlands

Van miljoenen jaren oude fossielen in winkelcentrum Hoog Catharijne tot een Portugese zeeslak in de vloer