Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Groen! Van denken naar doen

Linda Steg, Frans Stokman, Wim van Gemert, Hans Overdiep

Minder auto rijden, korter douchen, zonnepanelen op ons dak, het is zeker beter voor het milieu. Maar ja, het gemak dient de mens. Hoe we kunnen bereiken dat mensen niet alleen groen denken, maar ook groen handelen?

Eigenlijk weten we het wel. Minder auto rijden, korter douchen, zonnepanelen op ons dak… het is beter voor het milieu. Maar ja, het gemak dient de mens en verandering is altijd lastig. Hoe krijg je mensen zover dat ze hun goede voornemens ook omzetten in milieuvriendelijk gedrag? Onder welke voorwaarden zijn mensen bereid duurzame innovaties te accepteren en daadwerkelijk te gebruiken?

De meeste milieucampagnes gaan ervan uit dat consumenten verleid moeten worden met financiële prikkels, veel nadruk op gebruiksgemak en andere lokkertjes. Uit experimenten blijkt dat goedkoop en leuk maar tijdelijk werkt. Voor echte gedragsveranderingen is een beroep op de eigen motivatie van consumenten onontbeerlijk. De overtuiging dat het belangrijk is om energie te besparen of minder afval te produceren is zeker zo belangrijk als een financieel voordeeltje.
Ook nemen steeds meer mensen hun energievoorziening in eigen hand. In plaats van een afhankelijke consument worden ze een energieproducent, onder het motto ‘Power to the People’. In Groningen timmert de energiecoöperatie Grunneger Power stevig aan de weg. En in Duitsland zijn er al 700 stadscoöperaties die de eigen energievoorziening regelen voor ongeveer 8 miljoen mensen. Staan we na de digitale communicatierevolutie nu aan de vooravond van een sociale en technologische energierevolutie?

Over de vraag hoe we kunnen bereiken dat mensen niet alleen groen denken, maar ook groen handelen spreekt Alex van den Berg met Linda Steg, hoogleraar omgevingspsychologie aan de RUG die veldonderzoek doet naar de invloed van milieuprikkels, Frans Stokman, hoogleraar sociologie en oprichter van Grunneger Power, Wim van Gemert, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool die in een eigen laboratorium experimenteert met energiezuinige gebruiksapparaten, en Hans Overdiep, manager energietransitie bij GasTerra en jurylid van de verkiezing van de Groenste Groninger.

Interessante links
Youtube Linda Steg
Oratie Linda Steg
Grunneger Power
Uitzending gemist VPRO Tegenlicht over de groene revolutie

Wim van Gemert:
Duurzame energie
Toekomstdromen van kersverse energielector

Hans Overdiep:
GasTerre Green Dream District
GasTerra Transitie Jaarprijs
GasTerra
Wedstrijd De Groenste Groninger
 
 

Ook in deze serie

Brenda Mathijssen, Julian Hanich and others
English spoken
English

Halloween is becoming increasingly popular in the Netherlands. You can dress up for a party or theme park, go see a horror movie or carve a jack-o-lantern.

Zie ook

Gravity, Information and the Dark Universe
Erik Verlinde
English

Are we standing on the brink of a new scientific revolution that will radically change our views on the very nature of space, time and gravity?

Sytze Brandenburg, Hans Langendijk en Rob Coppes
Een nieuwe vorm van kankerbestrijding
Nederlands

Dit jaar opent het UMCG, als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland, een Protonentherapiecentrum.