Skip to main content
Theme
Nederlands
Time
19:30
Location

Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Netherlands

Tickets
€19,50/€15,- voor studenten en SG-kortingspashouders (via Forum)

Groningse Nacht van de Filosofie 2022

Intieme vreemden
Philipp Blom, Marli Huijer, Paul van Tongeren e.a.

Hoe vertrouwd een vriend, geliefde of huisdier ook is, op een dag kunnen zij ons toch vreemd voorkomen. Zelfs voor jezelf kun je ineens een vreemde zijn.  Dit gaan we uitdiepen met onder andere Philipp Blom (online), Marli Huijer en Paul van Tongeren.

Intieme vreemden: we zitten naast ze in de trein, werken met ze op kantoor, ontmoeten ze digitaal en gaan naar dezelfde stembus. Moeten we toenadering zoeken tot mensen met fundamenteel andere denkbeelden en leefwerelden? Wat is het verschil tussen anders denken, complotdenken, en fout denken? 

Maar er is nog veel meer. Eva Meijer spreekt over de schoonheid van de natuur en wat er dreigt te verdwijnen. Jannah Loontjens filosofeert over de rol van schuld in literatuur, filosofie en het leven zelf. Volgens Arnold Heumakers kunnen we leren van intelligente foute denkers. Als vijanden van de liberale democratie hebben zij geen reden onze nu dominante ideologie rooskleuriger voor te stellen dan zij is. En Roanne van Voorst en Ype de Boer gaan in gesprek over hoe digitalisering invloed heeft op de manier waarop we contact hebben met elkaar. Hoe zou de toekomst van onze liefdeslevens en relaties eruit kunnen zien?

Terwijl Menno de Bree buiten op het dak van het Forum een poging doet om onze plek in het heelal te benaderen, sluit Joost Oomen & Kruidkoek de avond feestelijk af met de muzikale en vrolijk literaire voorstelling Vruchtjes Eten. Zonder verhaallijn, zonder moraal, maar met kleuren en vruchten in een hecht en gelijkwaardig huwelijk van muziek en poëzie.

Naast alle talks en gesprekken heeft de Nacht ook een spetterend filosofisch randprogramma: je kunt terecht voor een filosofisch programma bij Sparklab, terwijl Relate Radio doorlopend platen draait en de Gesprekkerette één op één filosofische gesprekken aangaat.

Volledige programma in blokkenschema

En dit is nog lang niet alles. Bekijk in het blokkenschema hieronder het volledige programma. Per blok kun je zien wat een onderdeel precies behelst. Door een blok als favoriet aan te merken stel je je eigen programma samen.

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking van Studium Generale Groningen, de Faculteit Wijsbegeerte van de RUG en het Forum Groningen

See also

Ilja Pfeijffer - Uitverkocht
Over het nut en nadeel van de ironie voor het leven
Nederlands

'Wat de twijfel is voor de wetenschap,' schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), 'dat is de ironie voor het persoonlijk leven.' Maar in het maatschappelijk deba