Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Aletta Jacobshal
Blauwborgje 4
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Grote verwachtingen

In gesprek met Geert Mak
Geert Mak en Leonieke Vermeer

Hoe beleefden wij, Europeanen, de eerste twee decennia van deze eeuw? Wat is er van alle hoop en verwachting, na de val van de Muur, terechtgekomen? Wat waren de diepere achtergronden van 9/11, de banken- en eurocrisis, de vluchtelingenstroom van 2015, de Oekraïnecrisis, de Brexit? En wat voor effect had dit alles op de doorsnee Europeanen? Grote verwachtingen is het vervolg op het immens succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Cultuurhistoricus Leonieke Vermeer gaat met Geert Mak in gesprek over het verleden en de toekomst van Europa.

Waar In Europa handelde over de twintigste eeuw en hoe die, in veel opzichten gruwelijke periode getekend door twee wereldoorlogen, ons heeft gevormd, gaat Grote verwachtingen over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Het pakt de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa en de vluchtelingen. In Grote verwachtingen vertelt en duidt Mak de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan.

Geert Mak is journalist en schrijver. Hij werkte voor De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de VPRO-radio; hij schreef onder meer Een kleine geschiedenis van Amsterdam, Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader en De levens van Jan Six. Hij ontving vele prijzen, waaronder De Gouden Ganzenveer, De Gouden Uil en de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Leonieke Vermeer is cultuurhistoricus en universitair docent Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar expertise ligt o.a. op het gebied van moderne geschiedenis, cultuurgeschiedenis, life writing en dagboeken. Recentelijk publiceerde ze een bijdrage in het geroemde Wereldgeschiedenis van Nederland (2018). Daarnaast schrijft ze als correspondent blogs voor Historici.nl (KNHG/Huygens ING).

Foto ©Vincent Mentzel

Zie ook

Philipp Blom, Barbara Stok, Daan Roovers, De Speld e.a.
Het uur van de waarheid
Nederlands

Filosofen van alle tijden hielden zich bezig met het begrip waarheid. En in deze tijd van fake news is de vraag of iets waar is actueler dan ooit.

Frank Koerselman
Nederlands

Mannenkracht werd overbodig door stoommachine en verbrandingsmotor, en de vrouw werd van het onvermijdelijke moederschap bevrijd door de anticonceptiepil. Toch zien

Ward Rauws, Lise Jans en Martijn Schuit
Nederlands

Klimaatverandering maakt de stad een kwetsbaar gebied; bij hevige regenbuien kan het water soms moeilijk weg en met toenemende warmte vormen steden een soort hitte-eilanden van