Overslaan en naar de inhoud gaan
Met livestream
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Aletta Jacobshal
Blauwborgje 4
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Grote verwachtingen

In gesprek met Geert Mak
Geert Mak en Leonieke Vermeer

Hoe beleefden wij, Europeanen, de eerste twee decennia van deze eeuw? Wat is er van alle hoop en verwachting, na de val van de Muur, terechtgekomen? Wat waren de diepere achtergronden van 9/11, de banken- en eurocrisis, de vluchtelingenstroom van 2015, de Oekraïnecrisis, de Brexit? En hoe zit dat met de coronacrisis, die de toch al wankele solidariteit extra op de proef stelde? Wat voor effect had dit alles op de doorsnee Europeanen? Grote verwachtingen is het vervolg op het immens succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Cultuurhistoricus Leonieke Vermeer gaat met Geert Mak in gesprek over het verleden en de toekomst van Europa.

Waar In Europa handelde over de twintigste eeuw en hoe die, in veel opzichten gruwelijke periode getekend door twee wereldoorlogen, ons heeft gevormd, gaat Grote verwachtingen over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Het neemt de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa en de vluchtelingen, de effecten van de coronacrisis. In Grote verwachtingen vertelt en duidt Mak de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan.

Geert Mak is journalist en schrijver. Hij werkte voor De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de VPRO-radio; hij schreef onder meer Een kleine geschiedenis van Amsterdam, Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader en De levens van Jan Six. Hij ontving vele prijzen, waaronder De Gouden Ganzenveer, De Gouden Uil en de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Leonieke Vermeer is cultuurhistoricus en universitair docent Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar expertise ligt o.a. op het gebied van moderne geschiedenis, cultuurgeschiedenis, life writing en dagboeken. Daarnaast schrijft ze als correspondent blogs voor Historici.nl (KNHG/Huygens ING).

I.s.m Van der Velde Boeken. Na afloop is er boekverkoop.

Foto ©Vincent Mentzel

Dit is een verplaatst programma van 17 maart 2020. Had je destijds kaarten voor dit programma? Dan heb je van ons bericht ontvangen.

Bekijk hieronder de opname. De opname is met een automatische camera geregistreerd, helaas is het beeld daardoor niet altijd optimaal.

 

Zie ook

Placeholder
Harry van Bommel, Sophie in ’t Veld, Joost Lagendijk, Dirk-Jan van Baar
Nederlands

De Europese eenwording is misschien wel een van de allermooiste projecten uit de geschiedenis van de mensheid.