Overslaan en naar de inhoud gaan
GEANNULEERD
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Aletta Jacobshal
Blauwborgje 4
Groningen
Nederland

Tickets
Geannuleerd - €4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Grote verwachtingen

In gesprek met Geert Mak
GEANNULEERD - Geert Mak en Leonieke Vermeer

UPDATE - Helaas moeten we mededelen dat het interview met Geert Mak door Leonieke Vermeer op dinsdag 17 maart niet doorgaat vanwege maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus.

Indien je voor een e-ticket hebt betaald (voor een regulier ticket of een ticket als SG-pashouder) heb je recht op retour. Hierover krijg je nog nadere informatie. Indien je een ticket bij ons aan de balie hebt gekocht, neem dan contact met ons op via studium@rug.nl. Ons kantoor aan de Boteringestraat 13 is de komende periode gesloten.

Hoe beleefden wij, Europeanen, de eerste twee decennia van deze eeuw? Wat is er van alle hoop en verwachting, na de val van de Muur, terechtgekomen? Wat waren de diepere achtergronden van 9/11, de banken- en eurocrisis, de vluchtelingenstroom van 2015, de Oekraïnecrisis, de Brexit? En wat voor effect had dit alles op de doorsnee Europeanen? Grote verwachtingen is het vervolg op het immens succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Cultuurhistoricus Leonieke Vermeer gaat met Geert Mak in gesprek over het verleden en de toekomst van Europa.

Waar In Europa handelde over de twintigste eeuw en hoe die, in veel opzichten gruwelijke periode getekend door twee wereldoorlogen, ons heeft gevormd, gaat Grote verwachtingen over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Het pakt de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa en de vluchtelingen. In Grote verwachtingen vertelt en duidt Mak de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan.

Geert Mak is journalist en schrijver. Hij werkte voor De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de VPRO-radio; hij schreef onder meer Een kleine geschiedenis van Amsterdam, Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader en De levens van Jan Six. Hij ontving vele prijzen, waaronder De Gouden Ganzenveer, De Gouden Uil en de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Leonieke Vermeer is cultuurhistoricus en universitair docent Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar expertise ligt o.a. op het gebied van moderne geschiedenis, cultuurgeschiedenis, life writing en dagboeken. Recentelijk publiceerde ze een bijdrage in het geroemde Wereldgeschiedenis van Nederland (2018). Daarnaast schrijft ze als correspondent blogs voor Historici.nl (KNHG/Huygens ING).

Na afloop verzorgt Van der Velde Boeken boekverkoop.

Foto ©Vincent Mentzel

Zie ook

Shi Yinhong. Co-speaker: Hans Meijer
The Complex Present and the Uncertain Future
English

The world today faces major challenges on the economic, security and environmental front, all of which require action at the national and global level.

Hanze Lezing
Suzanne Roelofs
Nederlands

Ons landje heeft een hoop architecten van wereldfaam: Rem Koolhaas, Ben van Berkel, Erick van Egeraat, Francine Houben, Sjoerd Soeters, Winy Maas… om er maar enkele te noemen.