Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Op zoek naar Amerika

Geert Mak

Amerika was het land waar alles mogelijk leek onder de veronderstelling dat iedereen gelijke kansen heeft. Wat is er terecht gekomen van de American Dream?

De ‘American Dream’ is het nationale ideaal van de Verenigde Staten. Vrijheid en gelijkheid. Alles is mogelijk als je bereid bent hard te werken. Maar wat is er in het huidige Amerika nog over van deze droom? Na de Tweede Wereldoorlog veranderden de VS van een overlevingsmaatschappij in een consumptiemaatschappij. Op dit moment komt de lage middenklasse in de VS opnieuw in een overlevingsmaatschappij terecht. Is de ‘American Dream’ houdbaar in een maatschappij waar vrijheid en gelijkheid steeds schrijnender lijken te worden?

Op 23 september 1960 vertrok de legendarische schrijver John Steinbeck met zijn poedel Charley voor een expeditie dwars door het Amerikaanse continent. Precies vijftig jaar later, op het uur af, vertrok Geert Mak vanaf het oude huis van Steinbeck. Het was het begin van een inspectietocht in het voetspoor van Charley en John, maar nu met de ogen van 2010. Geert Mak vermeed, net als John Steinbeck, de gebaande paden. Wat is de afgelopen halve eeuw in de Amerikaanse steden en dorpen veranderd? Wat rest er nog van die ‘stad op de heuvel’, het Beloofde Land waarnaar ooit de hele wereld opkeek? En bovenal: wat hebben we nog samen, Amerika en Europa, in de eenentwintigste eeuw?

Geert Mak geeft een lezing over zijn nieuwe boek Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika. Historicus Doeko Bosscher gaat met hem in gesprek over de houdbaarheid van de American Dream. Na afloop signeert Geert Mak zijn nieuwe boek. 
Mak is schrijver-journalist en bekend van onder meer zijn bestsellers Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader en In Europa. Zijn werk is in meer dan twintig talen vertaald.

Doeko Bosscher is hoogleraar eigentijdse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in Nederlandse, Amerikaanse en Canadese geschiedenis.

Georganiseerd ism. boekhandel Selexyz Scholtens 

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Karina Schaapman. Coreferent: Mr.drs. Marjan Wijers
Twijfels bij een liberaal prostitutiebeleid
Nederlands

Iedere opgroeiende man in onze maatschappij voelt wellicht weleens de aandrang om een ander eens flink in elkaar te rammen – om wat voor reden dan ook.

Francesca Giardini
Reputation Failures and Ineffective Gossip - SOLD OUT!
English

On May 25, 2018, Harvey Weinstein, one of Hollywood’s most powerful and successful producers, was arrested in New York, charged with rape and other offenses.