Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Grunnegers Proaten

Workshop Olaf Vos
Olaf Vos. Inleiding Martin Hillenga

Als nieuwe student in Groningen komt er een hoop op je af: je gaat op jezelf wonen, begint een nieuwe opleiding en maakt kennis met het studentenleven. Bovendien kom je in contact met een nieuwe taal: het Gronings.

Voor nieuwkomers in Gronings is deze taal soms moeilijk te volgen en ook mensen die al jaren in het Noorden wonen hebben er vaak nog moeite mee. Daarom biedt Studium Generale een ‘broescursus Grunnegers’. In deze workshop krijg je de belangrijkste handvatten voor een beter begrip en gebruik van het Gronings. Olaf Vos, bekend van het taalprogramma ‘Grunnegers’ op TV Noord, leert je de eerste beginselen van deze kleurrijke taal. Welke woorden zijn onmisbaar? Waar ontstaan misverstanden? Wat moet je wel en wat absoluut níet zeggen? En wat is de betekenis van typisch Groningse spreekwoorden? Maak je klaar voor een "leerzoame raais deur de wereld van de Grunneger toal, veur dikken en lutjen."

Olaf Vos is een Groninger taaldeskundige, songwriter, zanger en presentator. Hij is oprichter van de Groninger rapgroep Bond tegen Harries en presenteert het taalprogramma ‘Grunnegers’ op RTV Noord.

Martin Hillenga is de nieuwe streektaalfunctionaris van Groningen. Hij doet onderzoek naar de Groningse taal aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn inleiding bespreekt hij de regionale verschillen van het Gronings en verschillend taalgebruik van generaties. Ook geeft hij een karakterisering van het Gronings van Olaf Vos.

Zie ook

Placeholder
Tony Clunn
Discovering the Varus Battlefield (9 AD)
English

Exactly 2000 years ago, Germanic tribes led by Arminius (‘Herman’) ambushed and destroyed three Roman legions led by Publius Quintilius Varius.

Placeholder
Naema Tahir, met reacties van Elsbeth Etty en Larissa Pans
De emancipatoire sensualiteit van de moslima
Nederlands

In het sprookje Maagdensteeltje uit de bundel Groenkapje en de bekeerde Wolf  beschrijft Naema Tahir het verhaal van een meisje dat opgevoed wordt door twee moeders; een we