Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,-/€2,- voor SGG-pashouders/gratis voor studenten

Guus Hiddink: wereldberoemd in Zuid-Korea

Guus Hiddink, interview door Tjalling Halbertsma

Guus Hiddink uit Varsseveld is een nationale held in Zuid-Korea. In 2002 leidde hij als bondscoach het Zuid-Koreaanse voetbalteam naar de halve finale van het wereldkampioenschap. Groningse studenten gaan onder leiding van Tjalling Halbertsma  in gesprek met Guus Hiddink over Hiddinks bijzondere relatie met het land.

Op eigen bodem versloegen de Koreanen in 2002 grootmachten als Spanje en Italië om uiteindelijk op de vierde plaats van het wereldkampioenschap voetbal te eindigen. Een ongekende prestatie die Hiddink een heldenstatus bezorgde in Zuid-Korea, tot op de dag vandaag. Het Gwanju World Cup stadion werd omgedoopt tot Guus Hiddink-stadion. Hij kreeg een eredoctoraat van de Universiteit van Seoul en in 2013  werd hij onderscheiden als ‘everlasting hero’ van het Aziatische land. Zuid-Korea is inmiddels Hiddinks tweede vaderland en hij wordt regelmatig gevraagd als bruggenbouwer tussen Nederland en Zuid-Korea. Zo nam hij afgelopen najaar deel aan een handelsdelegatie onder leiding van premier Rutte, ter versteviging van  de diplomatieke banden tussen beide landen. Hoe ga je als Westerse coach om met Aziatische sporters en bestuurders? Hoe kun je het best zaken doen met Zuid-Koreaanse ondernemers? Wat waardeert Hiddink in de cultuur van zijn tweede vaderland?

Guus Hiddink is oud-voetballer en gerenommeerd voetbalcoach. Hij speelde o.a. bij PSV, NEC en de Graafschap en was coach van onder meer PSV, Real Madrid (winnaar Wereldbeker), Fenerbahce, Valencia en Chelsea (winnaar FA Cup. Als bondscoach leidde hij de nationale elftallen van Nederland, Zuid-Korea, Australië, Rusland en Turkije. De Guus Hiddink Foundation, waarvan hij voorzitter is, legt voetbal- en speelveldjes aan voor kinderen met een handicap of een sociale achterstand in diverse Zuid-Koreaanse steden. Het eerste speelveldje in Noord-Korea is inmiddels ook in voorbereiding.

Tjalling Halbertsma is directeur van het Center for East Asian Studies Groningen.

Deze lezing is georganiseerd i.s.m. het Center for East Asian Studies Groningen.

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Wied Ruijssenaars en Wilfred Hofstetter
7 + .... = elf
Nederlands

Dyscalculie is een veel voorkomende rekenstoornis met ingrijpende gevolgen voor kinderen en volwassenen. Hoe leer je leven met deze beperking?