Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21.30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat
Groningen
Nederland

Tickets
€7,50 / €5 voor SG-pashouders en studenten

Het goede leven

in tijden van klimaatschaamte
Maarten Meester, coreferent Goda Perlaviciute

Kunnen we nog een goed leven leiden? Volgens Aristoteles is het mogelijk de deugd, die we al in ons hebben, te trainen. Maar hoe doen we dat in deze tijd? De kans is groot dat je autorijdt, vliegt, vlees eet en te veel consumeert. Filosoof en journalist Maarten Meester leert ons zijn methode voor het goede groene leven. Coreferent Goda Perlaviciute geeft een reactie.

Maarten Meester is filosoof, literatuurwetenschapper en publicist. Samen met zijn broer Frank schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie.

Goda Perlaviciute is universitair hoofddocent Omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op de aanvaardbaarheid van energiebronnen, systemen en beleid, en welke factoren dit beïnvloeden.


De bedenkers van Nieuw Licht
Coen Simon is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles

Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken.

Ook in deze serie

Thijs Lijster, coreferent Ben Gales
Arbeid in de 21e eeuw
Nederlands

In hun roemruchte Communistisch Manifest uit 1848 riepen Karl Marx en Friedrich Engels de ‘proletariërs aller landen’ op zich te verenigen.

Ilja Pfeijffer - Uitverkocht
Over het nut en nadeel van de ironie voor het leven
Nederlands

'Wat de twijfel is voor de wetenschap,' schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), 'dat is de ironie voor het persoonlijk leven.' Maar in het maatschappelijk deba

Simon(e) van Saarloos
Nederlands

Wie bepaalt wat er wordt herinnerd en herdacht? Waarom herdenken we en hoe herdenken we? Besteden we te weinig aandacht aan de slachtoffers van ons slavernijverleden?

Zie ook

Marjolein Lanzing
Nederlands

Privacy is een belangrijke voorwaarde voor autonomie. Wanneer je over privacy beschikt, kun je min of meer kiezen wat je wilt delen – én met wie.