Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,-/€2,- voor SGG-kortingspashouders/gratis voor studenten

In het land van de ja-knikkers

Lezing Frank Westerman en gesprek met Douwe Draaisma

Weg van de Randstad, weg van de waan van het moment. Schrijver Frank Westerman bundelt in zijn nieuwe boek In het land van de ja-knikkers reportages en persoonlijke verhalen over het Nederland van de afgelopen 25 jaar, in de stijl van zijn klassieker De graanrepubliek.

Ver van het Randstedelijke gewoel toont hij onverwachte, ongeziene gezichten van het drassige achterland. Steeds volgen we zijn fascinatie voor de maakbaarheid van landschap én bewoners. Vanuit Drenthe, waar hij geboren en getogen is, waaieren zijn vertellingen uit over het noorden van het land, waarvan hij houdt, en van daaruit naar Wageningen, zijn alma mater, en het onbekende land onder de grote rivieren. Als zoon van een NAM-employé beschrijft hij de olie- en gasrampen van Drenthe en Groningen van binnenuit. Telkens gaat Frank Westerman op zoek naar het punt waar de droom omslaat in de nachtmerrie. En heel soms, andersom.

De feestelijke lancering van het boek In het land van de ja-knikkers valt samen met de presentatie van het nieuwe nummer van Noorderbreedte, het blad dat al veertig jaar de maakbaarheid van het landschap en zijn bewoners in beeld en tekst bezingt en in kaart brengt.

Frank Westerman is schrijver van meervoudig bekroonde boeken als Ingenieurs van de ziel, El Negro en ik en Ararat. Met zijn recente titels Stikvallei en Een woord een woord oogst hij lof in binnen- en buitenland. Dit najaar was hij de allereerste gastschrijver aan de Universiteit Leiden – in een 32-jarige traditie – die zich toelegt op het genre van de reportage. In het land van de ja-knikkers. Verhalen uit de polder verscheen bij de nieuwe uitgeverij Querido Fosfor.

Douwe Draaisma is hoogleraar Geschiedenis van de Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is de auteur van o.a. Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, het Vergeetboek, De dromenwever en Als mijn geheugen me niet bedriegt.

Dit programma is georganiseerd ism. uitgeverij Querido Fosfor en Van der Velde Boeken. Na afloop signeert Frank Westerman zijn boeken.

Zie ook

Bert Popken in gesprek met Matthijs Bierman, Dirk Bezemer, Laura Spierdijk en Steven Brakman
Nederlands

Hoe komen we uit de hardnekkige financiële en economische crisis? Kunnen duurzame banken en ondernemers zorgen voor een gezonde wereldeconomie?

Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Gespreksleider: Alex van den Berg
Nederlands

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen?

Placeholder
Karina Schaapman. Coreferent: Mr.drs. Marjan Wijers
Twijfels bij een liberaal prostitutiebeleid
Nederlands

Iedere opgroeiende man in onze maatschappij voelt wellicht weleens de aandrang om een ander eens flink in elkaar te rammen – om wat voor reden dan ook.