Overslaan en naar de inhoud gaan

Sudoku's

Magische Vierkanten: Van Lo tot Sudoku
Dr. Arno van den Essen

In China ontstond zo'n vijfduizend jaar geleden het eerste zogenaamde magische vierkant, de Lo Shu. De getallen een tot en met negen zijn in dit drie bij drie vierkant zo gernagschikt dat ze in elke rij, kolom en diagonaal dezelfde som opleveren, namelijk vrijftien.
In de middeleeuwen werden steeds ingewikkelder magische vierkanten gevonden. De studie van deze vierkanten kreeg een enorme impuls door het werk van de beroemde wiskundige Leonhard Euler: om magische vierkanten van willekeurige grootte te kunnen maken voerde hij in 1776 de zogenaamde Latijnse vierkanten in. Dit zijn n bij n vierkanten waarin n symbolen zo gerangschikt worden, dat ze in elke rij en kolom steeds een keer voorkomen.

Een Sudoku is dus een 9 bij 9 Latijns vierkant (met nog als extra eis dat deze symbolen ook in de negen 3 bij 3 deelvierkanten allemaal een keer voorkomen). In diezelfde periode maakte de Amerikaanse staatsman en uitvinder Benjamin Fraknlin een aantal bijzonder magische vierkanten.
Hoe hij ze gemaakt had (in een avond!) was tot voor kort een raadsel. In deze lezing bespreekt Arno van den Essen verschillende soorten magische vierkanten en onthult hij de oplossing van het Franklin-mysterie!

Dr. Arno van den Essen is als wiskundige verbonden aan de RAdboud Universiteit van Nijmegen. Naast zijn levenswerk, het Jacobivermoeden, houdt hij zich bezig met het populariseren van de "juiste" voeding in strijd tegen artritis.

Everything you always wanted tot know is een maandagmiddagcollege over kopstukken en hoofdzaken in de wetenschap. Over Grote Gebeurtenissen, Grote Theorieën, Grote Namen en Omvattende Concepten. Van Big Bang tot Supersnaren, van Plato tot Wittgenstein, van Mythologie tot Chaostheorie, van Homerus tot Huizinga.

Ook in deze serie

Zie ook

diverse sprekers
Een avond over eten
Nederlands

De feestdagen komen eraan en in weerwil van allerlei verheven gedachten over vrede op aarde, honger in de wereld en goede voornemens voor het nieuwe jaar speelt toch altijd weer