Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Het Monotheïstisch Dilemma

Over religie en geweld
Paul Cliteur. Coreferent Christoph Jedan

Er zijn vele actuele voorbeelden van terroristisch geweld dat zich beroept op een van de grote monotheïstische godsdiesten (christendom, jodendom en islam). Wat is de relatie tussen religie en geweld? De Deense tekenaar Kurt Westergaard wordt met de dood bedreigd vanwege zijn omstreden Mohammed-cartoons. Het Israëlisch-Palestijns conflict wordt steeds meer gezien als een strijd om religieus gefundeerde claims op land. In de Verenigde Staten is onlangs de moordenaar van een abortusarts veroordeeld. En op vlucht 253 van Northwest Airlines van Amsterdam naar Detroit werd tijdens Kerstmis 2009 een islamistische terrorist gearresteerd. Wat is de relatie tussen religie en geweld?
Er zijn vele actuele voorbeelden van terroristisch geweld dat zich beroept op een van de grote monotheïstische godsdiensten (christendom, jodendom en islam). De religieuze terrorist kan worden gezien als een ‘gewetensdader’ die zich in een ‘dilemma’ bevindt: moet hij de wetten van het land gehoorzamen of de wetten van God? Europese verlichtingsdenkers als David Hume en baron d’Holbach bespraken dit dilemma al. We kunnen in ieder geval constateren dat de drie grote monotheïstische godsdiensten aanknopingspunten bieden voor radicalisme dat tot geweld kan leiden. Pas wanneer we goed weten wat die aanknopingspunten zijn, kunnen we ons daarvan bevrijden.

Paul Cliteur is hoogleraar encyclopedie van de rchtswetenschap in Leiden. Vorig jaar publiceerde hij de boeken ‘Het monotheïstisch dilemma, of De theologie van het terrorisme’ en ‘The Secular Outlook. In Defense of Moral and Political Moralism’.

Christoph Jedan is docent ethiek bij de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG. Vig jaar publiceerde hij het boek ‘Exploring the Postsecular. The Religious, the Political and the Urban’ ( met A.L. Molendijk en J. Beaumont).

Interessante link
wikipedia: Paul Cliteur

Zie ook

Tiffany Easthom, Mukesh Kapila and Rolf Carriere
Protecting Civilians against Imminent Violence
English

What can the international community do better to protect civilians, deter violence, and strengthen local peace infrastructures?  An unexpected answer may lie in a new peace too

Paul Cliteur, Jannah Loontjens, Gummbah e.v.a.
Nederlands

De mens mag dan een cognitief wezen zijn, we stuntelen wat af. En stuntelen mag tijdens deze zevende editie van de Groningse Nacht van de Filosofie!

Jelle van Buuren & Liesbeth van der Heide
Lone wolf terrorism: myth or reality?
English

Is lone wolf terrorism on the rise and if so, how could this be explained?