Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 7,50 / € 5 voor studenten en met SG-kaart

Het tij keren

Nieuw licht op Rosa Luxemburg en Hannah Arendt
Joke Hermsen, coreferent Eva Rovers

Wat is er voor nodig om het roer werkelijk om te gooien en de omwenteling naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving voor elkaar te krijgen?

Joke Hermsen onderzoekt in haar Nieuw Licht-essay hoe we het tij kunnen keren. Coreferent Eva Rovers gaat met haar in gesprek.

In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de politieke denker en activiste Rosa Luxemburg werd vermoord. Haar leven lang vocht zij zowel tegen onrecht en onvrijheid als tegen de uitbuiting van mens en aarde ten bate van het kapitalistische groeimodel. In haar essay onderzoekt Joke Hermsen in hoeverre we het tij kunnen keren met behulp van de inzichten die Rosa Luxemburg en door haar geïnspireerde denkers als Hannah Arendt en Ernst Bloch over de mogelijkheid van politieke revolte hebben gevormd.

Joke Hermsen is filosoof en romanschrijfster. Ze studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur. Zij schreef diverse romans en essaybundels. Van haar essaybundel Stil de tijd werden 35.000 exemplaren verkocht, in 2011 werd dit boek bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. In 2015 verscheen Kairos. Een nieuwe bevlogenheid. Voor haar volledige oeuvre ontving Joke J. Hermsen in 2009 de Halewijnprijs.

Eva Rovers schreef de veelgeprezen biografieën van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller en schrijver/televisiemaker Boudewijn Büch. In de serie Nieuw Licht publiceerde zij het filosofische pamflet Ik kom in opstand, dus wij zijn, waarin zij de filosofie van Albert Camus gebruikte om nieuw licht te werpen op opstand in digitale tijden. Vorig jaar verscheen haar boek Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen.

De bedenkers van Nieuw Licht

Coen Simon is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles.

Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken.

Foto: Koos Breukel

Ook in deze serie

Thijs Lijster, coreferent Ben Gales
Arbeid in de 21e eeuw
Nederlands

In hun roemruchte Communistisch Manifest uit 1848 riepen Karl Marx en Friedrich Engels de ‘proletariërs aller landen’ op zich te verenigen.

Ilja Pfeijffer - Uitverkocht
Over het nut en nadeel van de ironie voor het leven
Nederlands

'Wat de twijfel is voor de wetenschap,' schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), 'dat is de ironie voor het persoonlijk leven.' Maar in het maatschappelijk deba

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Franjo Weissing, Ralf Cox en Bernard Nijstad
Nederlands

Samenwerken, we kennen het allemaal met wisselende succeservaringen. Toch zijn we als sociale soort zo succesvol door ons vermogen samen te werken en te leren van anderen.